Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Dunaferr-botrányról és a Fudan Egyetemről is kérdeztek volna, a Fidesz-frakció szabotálta a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését

Ez a cikk több mint 2 éves.

Zárt ülés keretében meghallgatta volna a Nemzetbiztonsági Bizottság, hogy mit tud elmondani az Alkotmányvédelmi Hivatal a Dunaferr-ügyben, az Információs Hivatal a Fudan Egyetem ügyében, valamint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a vakcinaregisztrációs honlap elleni „kibertámadás” ügyében, csakhogy az ülés határozatképtelen maradt a kormánypárti tagok egyéb elfoglaltságai miatt.

Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke, valamint Ungár Péter bizottsági tag (LMP) online sajtótájékoztatón tájékoztattak az esetről, Stummer a fideszes távolmaradást „szabotázsakciónak” minősítette.

„Nem hagyunk nyugtot a kormánypárti képviselőknek és Magyarország kormányának, mert mi továbbra is azt gondoljuk, hogy ezek az ügyek a nemzetbiztonsági bizottság asztalára tartoznak”

– nyilatkozta Stummer kedden.

Ungár képviselő meglepődve tapasztalta, hogy „mindig akkor érik kibertámadások a vakcineregisztrációs oldalt, amikor nagy a felhasználók száma.” Ungár szerint ha az Alkotmányvédelmi Hivatal nem közöl tájékoztatást az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságával, akkor „sokakban felmerülhet a gyanú, hogy nem történt terheléses támadás, csak a közpénzből kifejlesztett honlap ilyen rossz minőségű.”

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert is meghívták a keddi bizottsági ülésre, aki szintén jelezte, hogy nem fog tudni részt venni, de egyetlen helyettesét se küldte el maga helyett.

A Direkt36 oknyomozó hírportál április elején jelentette meg a kínai állam magyarországi befolyásszerzéséről készített tényfeltáró írását, melyben a Fudan Egyetem magyarországi kampuszának létrehozásáról is közöltek részleteket. A cikkből többek között az is kiderült, hogy a kormány kínai hitelből tervezi megvalósítani a beruházást, melyet Magyarország fizet majd, annak kivitelezése pedig kkizárólagosan kínai projektként valósítható meg. Ráadásul a tervezet alapján a kampusz annak a sokezer magyar egyetemistának szánt Diákváros helyén fog létrejönni, amelyet a kormány még a fővárosi vezetéssel együtt egy közös beruházás keretében tervezett megvalósítani.

Molnár Zsolt, az MSZP bizottsági delegáltja szerint a választások közeledtével általában a nemzetbiztonsági bizottság átalakul „nemzetbizonytalansági bizottsággá” – szerint a Fidesz eddig is gyakran trükközött annak érdekében, hogy ne lehessen érdemben tárgyalni a bizottságban nemzetbiztonsági kérdéseket.

Mint arról a Mérce is többször beszámolt, a dunaújvárosi Dunai Vasmű (Dunaferr) hónapokon keresztül működött megbízott vezetés nélkül, a jogszerű működés visszaállítására a közelmúltban több kísérlet volt, ám ezek kudarcba fulladtak, mert Jevgenyij Tankiljevics nem ismerte el valódinak a közgyűlésre érkező személyek által felmutatott dokumentumokat, és megtagadta a résztvevők bejutását. A lejárt megbízatású vezérigazgató-helyettes több alkalommal is megtagadta az ukrán tulajdonosi kör képviselőinek bejutását az üzem területére. Tankiljevics ráadásul a szakszervezettel sem áll szóba, decemberben a helyi Vasas képviselőit azzal vádolta meg, hogy az „ukrán hordák” mellé állt, majd azonnali hatállyal kirúgta a Dunaferr Vasas vezetőit.

Március 11-én felszámolási eljárás indult az ISD Dunaferr ellen, miután a Székesfehérvári Törvényszék az Atestor Anyagvizsgálat-Mé­réstechnika Kft. kezde­mé­nyezésére első fokon megállapította a vas- és acélipari társaság fizetésképte­lenségét. Mikó István a felszámolás elkerülése érdekében március végén feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNYI), a Steelhold ugyanis jogi útra terelve szeretné visszaállítani a Dunaferr törvényes működését. A Steelhold kérelmezte annak a hitelezőnek a jogi képviselőjét, amely a fizetésképtelenség megállapítását kezdeményezte, hogy vonja vissza erre vonatkozó kérelmét.

Március 26-án végre sikerült határozatképes közgyűlést tartani, a részvényesek 99,994%-a jelen volt. A rendkívüli közgyűlés megválasztotta az igazgatóság és felügyelő bizottság tagjait, módosította a társaság alapszabályát, de a változásbejegyzés iránti kérelem még a cégbíróságnál van.

Mindeközben a dolgozók helyzete továbbra sem ideális: október óta csúsztatva, két részletben kapták meg a fizetésüket és a béren kívüli juttatásaikat a Dunaferr dolgozói, a márciusi fizetések pedig április 10-ig egyáltalán nem érkeztek meg.

Április közepén egy éjjelen aztán egy nagyjából 50 fős csoport próbált bejutni a gyárkomplexum területére, ezt azonban a rendőrség megakadályozta. A cég honlapjára kihelyezett közlemény szerint az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör próbálta „zsoldoscsapattal” elfoglalni a Dunaferrt, a többségi tulajdonos magyarországi képviselője, dr. Mikó István szerint a hírekkel ellentétben sem a városban, sem a gyárban nem történt atrocitás, írta a duol.hu.

Aznap éjjel a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt létszámmal volt jelen Dunaújvárosban több helyszínen is, miután információt kapott arról, hogy a városban többen jogellenes magatartásra készülnek. A nagyjából 50 fős, security-kabátos csoport tagjait a rendőrök feltartóztatták, igazoltatták és visszafordították, a vasgyár esti műszakváltása a történtek ellenére rendben zajlott, írta Pintér Tamás polgármester Facebook-bejegyzésében. A jobbikos polgármester a Telexnek adott nyilatkozatában korábban arról számolt be, hogy a rendőri intézkedés ellenére mégis sikerült pár külsős biztonsági őrnek eljutnia a gyárhoz, de nem sikerült bejutniuk.

Az ISD Dunaferr honlapjára másnap reggel felkerült közlemény szerint az akciót Mikó István és az ukrán kisebbségi kör hajtotta végre.

(MTI)

 

Címlapkép: Parlament.hu