Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orvosai szerint a börtönben félrekezelhették Alekszej Navalnijt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Alekszej Navalnij orvosai a Novaya Gazeta nevű orosz hírportálon tették közzé a politikus orvosi vizsgálatának eredményeit, és nyílt levélben kérték az őt kezelő kollégáikat, hogy a lehető leggyorsabban szállítsák el egy felszereltebb moszkvai kórházba.

A börtönkórházban készült vizsgálatok eredményeit Navalnij beleegyezésével hozzátartozói és ügyvédje továbbították egy független orvosokból álló csapatnak. A szakemberek megvizsgálták a dokumentumokat, majd Novaya Gazetában hosszasan közölték mindenre kiterjedő saját diagnózisukat az eredmények fényében, és kérték Navalnij mielőbbi elszállítását egy felszerelt kórházba, ahol teljeskörű ellátásban részesülhet.

Az orvosok szerint a diagnózis alapján nincs rá magyarázat Navalnij miért érez égető fájdalmat és zsibbadást végtagjaiban és háta alsó részében. Lehetséges neurológiai problémákat is felvetnek a politikus egészségügyi állapotával kapcsolatban, amelyek további kivizsgálásra szorulnak.

Az orvosok arra is rámutattak, hogy több, Navalnij számára felírt gyógyszernek nem bizonyított a hatékonysága, sőt egyes esetekben még ellent is mondanak az orosz irányelveknek.

Az orvosok úgy vélik, a politikusnak akár agysebészeti beavatkozásra is szüksége lehet. Éppen ezért Navalnij állapotának súlyosságára, és a neurológiai diagnózis felállításának körülményességére hivatkozva kérik a politikus mielőbbi elszállítását egy olyan kórházba, ahol megfelelő ellátásban részesülhet.

Egy héttel ezelőtt Navalnij orvosa és kollégái figyelmeztették rá a közvéleményt, hogy a politikus szíve bármelyik pillanatban leállhat. Navalnij március 31-én kezdett éhségsztrájkba annak érdekében, hogy egy független orvosokból álló team vizsgálhassa meg. Egészségügyi állapota miatt több több kormány és nemzetközi szervezet, valamint híresség is tiltakozott az orosz kormánynál.

Kedden megpróbált bejutni egy független orvosokból álló csapat Navalnij börtönébe, azonban a hatóságok ezt megakadályozták. Egyedül ügyvédjének sikerült bejutnia, aki arról számolt be, hogy a börtönparancsnokság korábbi közlése hamis, miszerint Navalnij vitamininjekciókat kapna, Olga Mihajlova szerint csak glükózt kapott vénásan, ráadásul az ápolók összevissza szurkálták a karját az eret keresve. Végül orvosai tanácsára a politikus pénteken felhagyott az éhség sztrájkkal.

A héten Szentpéterváron és Moszkvában is tüntetések zajlottak Navalnij romló egészségügyi állapotának okán. A hatóságok a járványhelyzetre hivatkozva betiltották a megmozdulásokat, viszont még ennek ellenére is több ezren vonultak utcára.

Mint tudjuk a Kreml-kritikus közszereplő nem először szorul komoly kórházi ellátásra. Tavaly augusztusban Berlinben kapott gyógykezelést, miután Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Navalnij a mérgezés hátterében az orosz titkosszolgálatokat gyanítja. Németországi kezeléséből visszatérve vették őrizetbe, majd ítélték börtönbüntetésre. A politikus letartóztatását és tárgyalásait Oroszországban és világszerte tüntetések kísérték.