Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amíg Putyin beszédet tartott, több ezren tüntettek Navalnij szabadon engedéséért

Ez a cikk több mint 3 éves.

A koronavírus-járványra hivatkozva az orosz rezsim betiltotta azokat a tüntetéseket, amelyeken ma a tiltás ellenére is több ezren vettek – és ezekben a percekben is vesznek – részt.

Az orosz belügyminisztérium szerint 6000-en vettek részt a moszkvai tüntetésen és 4500-an a szentpétervárin. Ellenzéki lapok szerint több tízezren vonultak utcára Moszkvában. Már több mint 400 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok országszerte.

A tüntetések apropója, hogy Putyin legfőbb ellenfelének, Alekszej Navalnijnek élete veszélyben forog a börtönben – orvosa és kollégái hívták fel arra a közvélemény figyelmét, hogy Navalnij szíve bármelyik pillanatban leállhat vagy belehalhat a vese-alulműködésbe. Navalnij három hete éhségsztrájkol azért, hogy saját orvosa kezelhesse. Márciusban Navalnij egy fotót töltött fel magáról az Instagrammra, amelynek leírásában „koncentrációs tábornak” nevezte a börtönt, ahol fogvatartják.

Tavaly Navalnijt hetekig ápolták Németországban, miután (több mint valószínű, hogy az orosz titkosszolgálatok) megmérgezték őt. Navalnij felépült az idegmérgezésből és bár minden bizonnyal tisztában volt azzal, hogy börtön vár rá Oroszországban, mégis visszatért Moszkvába, ahol azonnal letartóztatták. Már a januári visszatérése után nagy tüntetések zajlottak Navalnij szabadon engedéséért.

Az orosz kormány válaszul a közeljövőben felszámolni tervezi a teljes Navalnijhoz köthető ellenzéket azáltal, hogy Navalnij antikorrupciós alapítványát és a hozzá köthető régiós szervezeteket „szélsőségesnek” nyilvánítva betiltja.

Navalnij szövetségesei saját elmondásuk alapján „fölkészültek a legrosszabbra”.

A kormánynak ezen törekvése már ma reggel kezdetét vette, amikor újfent letartóztatták Navalnij két legközelibb szövetségesét, Ljubov Szobolt, ügyvédnőt és Kira Jarmist, Navalnij szóvívőjét, és más, kisebb orosz városokban is letartóztatták Navalnij helyi szövetségeseit már a tüntetések előtt, összesen 180-nál is több embert. Több Navalnijhoz köthető szervezet elkezdte letörölni az adatait az orosz közösségi médiáról, mert attól tartanak, hogy az ott fellelhető információkat az oldalak megosztják a kormánnyal.

A csapat minden tagjára tíz év börtön vár, de nincs jogunk tudni, hogy miért” – nyilatkozta a Guardiannek a szervezet moszkvai vezetője, arra célozva, hogy a kormány titkosítaná a Navalnij szervezete ellen szóló bizonyítékokat.

A tüntetések éppen azon a napon zajlottak, amikor Putyin nagyívű beszédet tartott, melyben arra a figyelmeztette a nyugati kormányokat, hogy ne lépjék át a „vörös vonalat”, utalva ezzel az élesedő orosz-ukrán konfliktusra. Beszédében továbbá magasabb pénzügyi segítséget ígért az egyedülálló szülőknek és oltásra biztatott mindenkit. Putyin pártja, az Egységes Oroszország a Krím-félsziget elfoglalása óta nem volt ilyen népszerűtlen.