Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megtiltották a Navalnij melletti moszkvai tüntetéseket, és újságírók adatait kérték be az orosz hatóságok

Ez a cikk több mint 2 éves.

A koronavírus-járványra hivatkozva megtiltották az orosz hatóságok azt a demonstrációt, amit szerdára hirdettek meg Alekszej Navalnij munkatársai Moszkvában, illetve számos más városban Oroszország-szerte, hogy így követeljék a súlyosan megromlott egészségi állapotú politikus szabadon bocsájtását.

A járványügyi szigor azért is különös a tüntetések előestéjén, mert a moszkvai orosz ellenzék szerint márciusban 80 ezer ember, köztük Vlagyimir Putyin elnök részvételével meg lehetett tartani a Krím elcsatolásának évfordulójára rendezett gálakoncertet, írja az MTI.

A szervezők százezres nagyságrendben várnak résztvevőket a szerdai demonstrációkra, vasárnapi közleményük szerint a helyzet súlyossága miatt nem várták csak meg az 500 ezer aláírást a tüntetések bejelentése előtt (450 ezer körül volt a támogatók aláírásának száma vasárnap).

Mint ismert, Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva tartóztatták le, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Január közepén tartották a Navalnij melletti demonstrációk első etapját, akkor a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – résztvevője volt annak ellenére, hogy hivatalosan a járványügyi szabályok miatt illegális a gyülekezés. Közülük mintegy 4 ezer embert őrizetbe vettek. Még az első tüntetések után egy héttel is több embert letartóztattak Navalnij közvetlen munkatársai közül: köztük szóvivőjét, Kira Jarmist és Nyikolaj Ljaszkint, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársát is.

A Novaja Gazeta orosz ellenzéki lap kedden számolt be arról, hogy a Yuga.ru hírportál levelet kapott az orosz belügyminisztériumtól, amelyben a kormányzati szerv a tüntetésekre küldendő újságíróik adatainak kiadására (név, telefonszám, email-cím) szólítja fel a portál üzemeltetőit. Az indoklás szerint minderre a tüntetésekről tudósító riporterek „biztonsága miatt” van szükség.

A hétvégén Navalnij orvosa és kollégái figyelmeztették rá a közvéleményt, hogy a politikus szíve bármelyik pillanatban leállhat. Navalnij három hete folytat éhségsztrájkot annak érdekében, hogy egy független orvosokból álló team vizsgálhassa meg.

Navalnij egészségügyi állapota miatt több több kormány és nemzetközi szervezet, valamint hírességek tiltakoztak az orosz kormánynál. Az Egyesült Államok elnökének biztonsági főtanácsadója, Jake Sullivan vasárnap úgy nyilatkozott, hogy „következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben”.

Szintén aznap Oroszország Egyesült Királyságbeli nagykövete, Andrej Kelin a BBC hírcsatornának úgy fogalmazott, hogy „Nem fogják hagyni, hogy meghaljon a börtönben, Navalnij  úr úgy viselkedik, mint egy huligán.” Kelin szerint az ellenzéki aktivista célja nem más, mint puszta figyelemfelkeltés.

Kedden megpróbált bejutni egy független orvosokból álló csapat Navalnij börtönébe, azonban a börtönhatóságok ezt megakadályozták. Ügyvédjének sikerült csak bejutnia, aki arról számolt be, hogy a börtönparancsnokság korábbi közlése hamis, miszerint Navalnij vitamininjekciókat kapna, Olga Mihajlova szerint csak glükózt kapott vénásan, ráadásul az ápolók összevissza szurkálták a karját az eret keresve.

Mihajlova szerint Navalnijt egy tbc-seket kezelő börtönkórház magáncellájában helyezték el.

(Novaja Gazeta, MTI)