Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A túléléssel halálos bűnt vétettem” Alekszej Navalnijt 3,5 év börtönbüntetésre ítélték

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon kedden a bíróság 3,5 év börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnij-t. Ténylegesen „csak” 2 év 8 hónapot kell a börtönben töltenie, ugyanis az ítéletben kiszabott időből majdnem egy évet már házi őrizetben letöltött, írja a Medúza.

Frissítés (21:51): Anthony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere Alekszej Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli Oroszországtól. A külügyminiszter közölte, mély aggodalommal tölti el az orosz hatóságok eljárása az aktivistával szemben. Blinken Navalnij mellett az elmúlt hetekben letartóztatott több száz orosz állampolgár szabadlábra bocsátását is követeli, írja a Reuters.

Korábban már beszámoltunk a Navalnij elleni vádakról. A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta,vagyis hogy az aktivista több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. Navalnij szerint azonban az orosz hatóságoknak pontos információi lehettek tartózkodási helyéről, hiszen  egy berlini kórházban kezelték augusztusban történt megmérgezésével.  A politikust az úgynevezett Yves Rocher ügyben ítélték  felfüggesztett börtönbüntetésre, amelyet a bíróság most 3,5 év letöltendőre változtatott az ügyészség javaslatára. Ebből viszont levonják azt az időt amit Navalnij házi őrizetben töltött, így 2 év 8 hónap börtön vár rá.

Navalnij  védőbeszédében azt mondta, az egész eljárás az elejétől koholt vádakon alapult, amit még az orosz állam is elismert amikor hajlandó volt kompenzációs díjat fizetni neki. Kiemelte, hogy egyszer már ártatlannak bizonyult az ügyben, viszont az állam mániákusan, minden áron börtönbe akarja zárni. A politikus Putyinra is utalt beszédében.

„Valaki nagyon nem akarja hogy szabad emberként kitegyem a lábam ebből az országból, és mi mind tudjuk kiről van szó. Halálos bűnt követtem el mikor túléltem a merényletet amire ő adta a parancsot.”

Figyelmeztette Putyint, hogy gyáva mérgezőként font a történelemkönyvekbe kerülni. Beszéde végén kiemelte, hogy a jogtalanságnál és az önkényes ítélkezésénél csak az  lesújtóbb, mikor mindez a bírói palást mögött történik.

A Navalnij tárgyalását övező rendőri fellépések és őrizetbevételek száma ma meghaladta a 300-at. A moszkvai bíróság épületét a rendőrség már kora reggel elzárta a Navalnij mellett kiálló tüntetők elől, és a környéken is csak útlevél felmutatásával lehet közlekedni. A Medúza élő közvetítése folyamatos rendőri jelenlétről számol be a köztereken.