Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jelenlegi terv mellett a tanárok jó része még a kormányzati előírások szerint sem lenne védett az újranyitásig

Orbán Viktor ma reggel facebookos videó-üzenetben szólította fel a tanárokat arra, hogy ma éjfélig regisztráljanak a kormányzati vakcinainfo oldalon az oltásra. A miniszterelnök szerint erre azért van szükség, hogy minél hamarabb újraindíthassuk az iskolákat és óvodákat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban az újranyitás elhamarkodott, sokan nem is értesültek a ma éjfeles határidőről, ők is saját pénzükből kényszerülnek Facebook hirdetéseken és informális csatornákon felhívni kollégáik figyelmét erre.

A tanárok kampányszerű oltását múlt héten csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezzel együtt derült ki az is, hogy az iskolák, óvodák és bölcsődék újranyitását, a 2,5 millió beadott oltás utánra, április 19-re tervezik.

A pécsi tankerület igazgatójának, a térségben működő intézmények vezetőihez címzett, szerkesztőségünk birtokába került leveléből kiderül, azok az oktatásban dolgozók, akik március 24-e előtt regisztráltak ezen a héten, április 1-én és 2-án kaphatják meg az oltást, azok pedig, akik ez után adták meg adataikat a weboldalon, április 8-ára és 9-ére hívhatják be vakcina beadásra. (Ezzel összhangban van Gulyás Gergely szombati Facebook-posztja is.)

Azaz a most elindított oltási körben a tanárok jó része tíz nappal azelőtt kaphatja meg az oltást, hogy mindenkit visszaterelnének az iskolákba.

Nem véletlen, hogy a tanárok jó része súlyosan veszélyeztetve érzi az egészségét: a PDSZ felmérésében a válaszadók 30%-a jelölte meg azt, hogy akár munkamegtagadást is vállalna, ha az iskolákat a megfelelő védettség elérése nélkül nyitják újra.

És jogosan is gondolhatják, hogy tíz nappal az első adag vakcina beadása után még nem alakult ki megfelelő védettség a szervezetükben. A telex.hu által, a különböző vakcinákhoz kapcsolódó, rendelkezésre álló engedélyeztetési, betegtájékoztató és beadási útmutatókból készített gyűjtés alapján, szinte mindegyik vakcina esetében a 2. beadott adag után 14 nappal éri el a beteg megfelelő védettséget.

(Bár a legtöbb oltóanyag esetében ez az információ hiányzik a vakcina.gov.hu-n elérhető adatokból, a Moderna esetében ez ott is fel van tüntetve és megfelel a fentieknek.)

Még Müller Cecília, országos tisztifőorvos, az Operatív Törzs vezetője is úgy fogalmazott a szerv mai sajtótájékoztatóján, hogy már az első adag vakcina is nagyfokú védettséget jelenthet,

a beadása utáni két héten belül. Azonban a pedagógusoknak a beadás és a tervezett újranyitás között nem két hete, hanem mindössze 10 napja van.

Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányának tagja lapunknak elmondta, minden általuk megkérdezett szakember egyetért abban, hogy a korai nyitás életeket veszélyeztethet. Nem értik, hogy miért van szükség a sietségre, hiszen a kormánynak közel két hónapja volt arra, hogy a tanárok oltását megszervezze, most pedig kapkodva, a saját előírásaikkal szembe menve próbálja visszaerőltetni az embereket az iskolákba.

Nagy úgy véli, hogy a sietség oka lehet az is, hogy a kormányzat nem hajlandó a gyermekükkel otthonmaradó, így munkából kieső dolgozóknak közvetlen bérkiegészítését nyújtani, pedig ez több országban megtörtént már. Szerinte azért lehet a szűkös határidő és a tanárok iskolába erőltetés mögött, hogy ha nem regisztrálnak elegen (a biztosított alig 4 nap alatt) akkor lehessen az oktatókra mutogatni, hogy miattuk kell a szülőknek is otthon maradniuk. Másrészt a gyors, erőltetett újranyitás mögött is a támogatások kiadásának elkerülési szándékát látja.

Az iskolákban azonban nem csak tanárok, hanem technikai személyzet és más munkavállalók is dolgoznak, akik nélkül az újranyitás elképzelhetetlen.

Az ő oltásukról a kormányzat eddig hallgatott, de a pécsi tankerületi igazgató leveléből kiderült az is, az ő oltásukat is megkezdik. Ehhez azonban, adategyeztetés céljából külső vállalkozókon keresztül munkát vállalókat, mint például a takarítók, egy online rendszerben kell regisztrálni, hogy onnan kiderüljön, ők az iskolákban dolgoznak.

Azonban az online rendszerbe való adatbevitelről a tankerület vezetője a 26-án kiküldött levélben azt írta, annak aznap este 4-ig meg kell valósulni, mivel a rendszer azután karbantartás miatt nem üzemel. Nagy Erzsébet megerősítette lapunknak, hogy a másodregisztrációs rendszer csak ma reggel 7-kor indult újra.

Ahogy a pécsi levélből is kiderült, több iskolai dolgozót foglalkoztató külső céggel nem tudták felvenni a kapcsolatot, így sok helyen lehet, hogy a szükséges TAJ-számokat be sem tudták kérni, hogy azokat a ma éjfeles határidőre regisztrálni tudják.

Ráadásul a már regisztrált kollégák esetében is nagyszámban észleltek anomáliákat a rendszerben. Rengetegen jeleztek vissza a PDSZ-nek, hogy a regisztrációjuk ellenőrzésekkor, az ellenőrző oldal szerint ők még nem jelentkeztek be az oltásra.

Amikor ezzel megkeresték Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkárt, akkor azt a visszajelzést kapták, hogy próbálkozzanak meg egy másik e-mail címmel, ugyanazzal a TAJ számmal regisztrálni az érintettek.

Ezzel egyrészt az a gond, hogy sokan, akik lehet, hogy nem ellenőrizték regisztrációjuk sikerességét, lehet hogy nem kerültek be a rendszerbe, nem kerül sor az esetükben adategyeztetésre, így nem lesznek beoltva a tantermi oktatás újraindításáig. A másik elég nyilvánvaló probléma az, hogy az államtitkár javaslatából kiderül, egy TAJ számot többször  is lehet regisztrálni.

Nagy Erzsébet szerint nem áll meg a megfelelő mindenki számára biztonságos helyzet kialakítása a tanárok beoltásánál, hiszen a diákok és családtagjaik oltása nélkül még így is sokan lehetnek veszélyben. Szerinte a jelenlegi állapotok melletti újranyitás, alig pár héttel az érettségi előtt, súlyosan veszélybe sodorná azt. Példaként hozta fel egyik, többszörös születési rendellenességgel élő diákját, akinek nagyobbik testvére „hazavitte a covidot”. A gyermek szerencsére jól van, pedig ő a különösen veszélyeztett kategóriába sorolható, azonban testvére, és szülei súlyosan megbetegedtek.

(Arról nem is beszélve, hogy a gyermekotthonok és tanodák OM számmal nem rendelkező dolgozói még be sem kerültek az oktatási dolgozók oltási tervébe. A PDSZ ezt is szeretné elérni.)

Szerinte a reális és megfelelő intézkedés most a digitális oktatás mindenki számára biztonságos helyzet kialakulásáig való fenntartása lenne, azért, hogy szeptemberben már rendben indulhasson a tanév. Most pedig az érettségik biztonságos lebonyolításának kidolgozásán kéne dolgozni, akár annak eltolásának árán is mindenki egészségét megóvva szervezni meg azokat.

Arról, hogy a PDSZ becslése szerinti nagyjából 200 ezer iskolában dolgozóból (tanári és technikai feladatokat ellátó dolgozók együttesen) eddig hányan kapták meg az oltást, illetve hányan regisztráltak, nincs pontos, elérhető adat.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán