Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biztosan nyitnak az iskolák április 19-én, a teraszokról egyelőre nem rendelkezett a kormány

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megjelentek a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos rendeletek a szombati Magyar Közlönyben, melyben nagyrészt a már beharangozott „fokozatos újranyitás” részletszabályai szerepelnek.

Az eredetileg március 22-éig kihirdetett, ez eddiginél szigorúbb korlátozások április 8-áig biztosan érvényben maradnak, majd amint beadták a két és félmilliomodik vakcinát (első dózisként) a következőkre számíthatunk:

  • a kijárási tilalom este 10 és reggel 5 óra között lesz érvényben
  • a szolgáltató ágazat újraindulhat;
  • a vendéglátó egységek továbbra is csak ételkiszállós, illetve elviteles rendszerben működhetnek;
  • minden üzlet nyitva lehet reggel 5 és este 9:30 között;
  • az üzletekben 10 négyzetméteren csak egy vevő tartózkodhat az ott dolgozókon kívül;
  • a 10 négyzetméteres vagy annál kisebb üzletben egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat a dolgozókon kívül;
  • ha a vásárlótér területének egytizede nem egész szám, a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni;
  • az üzlet üzemeltetőjének, illetve vezetőjének jól látható módon ki kell függesztenie, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak a vásárlótérben;
  • az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy az üzlet előtt várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – 1,5 méteres távolságot tartsanak egymástól, biztosított legyen a vásárlók számára a kézfertőtlenítési lehetőség, folyamatosan fertőtlenítve legyenek a felületek, illetve a vásárláshoz használt eszközök (pl. kosarak).

Bár az utóbbi néhány napban még csak feltételesen beszélt a kormány a köznevelési intézmények újranyitásáról, a most kiadott rendeletcsomag szerint az iskolák, szakképző intézmények és óvodák  április 19-én biztosan kinyitnak. Ezzel kapcsolatban pénteken Orbán Viktor miniszterelnök még azt mondta:

az iskolákat akkor lehet kinyitni, ha a pedagógusok mellett az intézményi dolgozókat is beoltották, így ha ez április 10-ig sikerül, akkor reális esély van arra, hogy 19-én újraindul a tantermi oktatás.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonban tegnap nyílt levélben jelezte a miniszterelnöknek:  határozottan tiltakozik az ellen, hogy az intézmények megnyitására az előtt kerülhessen sor, hogy az oltást követően a megfelelő védelem kialakulna a munkavállalóknál. A védettség a kormány hivatalos tájékoztatása szerint a második oltás utáni 14.–28. napra tehető, így a vázolt menetrendben egyértelműen irreális az április 19-i határidő.

A szakszervezet emellett azt is kérte, hosszabbítsák meg a pedagógusok március 29-éig meghirdetett regisztrációs határidejét, arról ugyanis sokan nem is tudnak, a külsős cégek által foglalkoztatott dolgozók (pl. takarítók, technikai dolgozók, megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusok) pedig egyáltalán nem tudnak regisztrálni.

A szakszervezet aggodalmára Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma Facebook oldalán reagált: szerinte a PDSZ joggal lehetne elégedett, mivel a kormány teljesítette (az egyébként hónapok óta ismételt – a szerk.) kérésüket a pedagógusok oltását illetően, a szakszervezet azonban ezt követően is csak a kormányt szidalmazza és a tanárokat próbálja az iskolák újranyitása ellen hangolni. A miniszter szerint a szakszervezet „ellenzéki pártnak képzeli magát”.

Gulyás egyébként tegnap tartott online fogadóóráján azt mondta: szerinte áprilisban lehetséges, hogy kinyithatnak a vendéglátó egységek teraszai, a ma kiadott újranyitási terv részletszabályai azonban erről egyelőre nem rendelkeznek erről.

Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor