Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Európa válsága újabb négy meneddékérő életét követelte

Ez a cikk több mint 3 éves.

Négy személy életét vesztette, többen pedig megsérültek abban a közlekedési balesetben, amely hétfő hajnalban történt a horvátországi Okucsány (Okučani) településhez közel eső autópályaszakaszon.

Az A3-as autóuton felfordult egy göngyöleganyagot szállító, szerb rendszámú kamion, amelynek a rakodóterében közel két tucatnyi menekült zsófolódott.

A baleset során életét veszítette négy menekült, 11 szír állampolgárságú menedékkérőt pedig kórházba szállítottak.

Közülük többek is életveszélyes állapotban vannak.

Ebben az esztendőben már 5 menekült hunyt el Horvátországban.

Legutóbb március elején egy férfi aknarobbanás következtében halt meg, két társa pedig súlyosan megsérült a közép-horvátországi Saborsko járáshoz tartozó erdőben, amikor az 1991-1995-ös délszláv háború során aláaknázott területre tévedtek.

A helyi polgármester akkor úgy nyilatkozott a Hina hírügynökségnek, hogy:

„Hiába panaszkodunk arra, hogy a menekültek gondot okoznak nekünk, érdemes szem előtt tartani, hogy a menekülteknek sokkalta nehezebb”.

Mérce január közepén írt arról, hogy rettenetes állapotok uralkodtak a lipai menekülttáborban: napokig sem fűtés, sem pedig villanyáram nem volt a sátrakban, a legnagyobb zimankó ideje alatt pedig takarók és tiszta ivóvíz nélkül maradt a tábor.

Noha világos volt, hogy Bosznia képtelen megoldani a menekültek elszállásolását, az Európai Unió habozott segítséget nyújtani.

Foglalkoztunk azzal is, hogy a görögországi táborokban rendszeresek a tűzesetek.

Legutóbb egy 26 éves afgán várandós nő gyújtotta fel magát, miután úgy értesült, hogy nem hagyhatja el Leszbosz szigetét, egy kisgyermek pedig akkor halt meg, amikor a családja menekültsátra kigyulladt.

Beszámoltunk rólahogy 2021 januárja óta 292 ember halt meg a Földközi-tengeren. Ugyanakkor az elhunytak valós száma sokkal magasabb is lehet. Tavaly 1200 ember lelte halálát a Földközi-tenger hullámsírjában, a legtöbbjük a központi tengerszakaszon.

Az elmúlt hat esztendőben pedig húszezren vesztették életüket, amikor Afrikából Európába kívántak eljutni.

A Guardian nyomán írtunk róla, hogy szexuális zaklatásnak vannak kitéve a brit hotelekben összezsúfolt menekültek.

A zaklatással és megfélemlítéssel vádolt hoteleket a Stay Belvedere Hotels Ltd. (SBHL) működteti, amely közel 50 szállodában nyújt átmeneti elhelyezést menedékkérők számára. Az SBHL a Clearsprings Ready Homes alvállalkozása, utóbbi cég pedig a Brit Belügyminisztériummal kötött szerződéseiből akár egymilliárd fontot is kereshetett annak ellenére, hogy az embertelen lakhatási körülményeiről elhíresült Napier laktanyákat is ők üzemeltetik.

Az elmúlt évben legalább kilenc menedékkérő vesztette életét ezekben a hotelekben, sokakat pedig kizártak az utcákra éjszakára, mert állítólagosan megszegték a szállodák előírásait.

(24.sata, Jutarnji ListTotal Croatia News, Hina, Vajdaság Ma, Mérce)
Címlapkép: Wikipédia