Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétségbeesés és halál a görögországi menekülttáborokban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Felgyújtotta magát egy 26 éves afgán nő Leszbosz szigetén, miután megtudta, hogy a hatóságok nem engedélyezik, hogy Németországba utazzon, írja a Taz.

A 26 éves afgán nőt kedden engedték ki a kórházból. A kórház orvosai szerint a terhessége nyolcadik hónapjában járó nő teljesen kétségbe esett és idegösszeomláson esett át, miután megtudta, hogy a Németországba való beutazási kérelmét elutasították a hatóságok.

A görög migrációs minisztérium szerint pusztán „félreértésről van szó”. A hatóságok azt kérték tőle, hogy csak a gyermeke születéséig maradjon Görögországban. Ezt azonban ő „félreértette”.

A rendőrség közleménye szerint a kisgyermeket váró nő a tette előtt kikísérte a menekültsátor elé a másik két gyermekét, magára zárkózott és felgyújtotta a sátrat.

A lángokat a tábor többi lakója, a rendőrség és a tűzoltóság oltotta el. Mivel a nő a sátorban tüzet okozott, a rendőrség szerint az ügyészség előtt kell felelnie a tettéért.

Az év eleje óta több írásban is foglalkoztunk azzal, hogy Európa-szerte rendkívül mostoha körülmények várják a menekülteket. Beszámoltunk arról, hogy:

A mintegy 6000 menedékkérőnek ideiglenes szállást nyújtó tábor azután hozták létre Leszbosz szigetén, miután a túlzsúfolt moriai tábort elemésztette a tűz. Ugyanakkor az újonnan felállított tábor és túlzsúfolt és rendkívül rossz állapotok uralkodnak benne.

Ezzel egy időben tűz ütött ki a Görögország középső részén lévő Thébai menekülttáborában is. A tűzesetben egy hétéves gyerek meghalt – közölte szerdán az ANA görög hírügynökség.

A hatóságok szerint a lángok vélhetően egy 11 tagú iráni család lakásának konyhájában csaptak fel. A család tagjai arra panaszkodtak, hogy a tűzoltók késve érkeztek a helyszínre.

Nem sokkal korábban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet egyik pszichológusa bírálta a görögországi menekülttáborokat, szóvá téve, hogy a sátrakban nincs fűtési lehetőség, ezért az emberek kisebb hősugárzókat használnak és szénnel tüzelnek, ezek pedig könnyen balesetet okozhatnak.

(Taz, ANA, MTI, Mérce)

 

Címlapkép: Karol Kras