Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szexuális zaklatásnak is ki vannak téve a hotelekben összezsúfolt menekültek

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Brit Belügyminisztérium fellépését sürgetik a menedékkérőket elszállásoló hotelekben tapasztalt lesújtó lakhatási körülményekkel szemben. Számos áldozat számolt be az ott tapasztalt szexuális zaklatásról, megfélemlítésről, valamint a személyzet részéről a jelentősen minimálbér alatti fizetés okozott felháborodást, írja a Guardian.

Yvette Cooper  a parlament belügyi bizottságának elnöke felszólította a Belügyminisztériumot, hogy a vizsgálják felül a szállodaláncokat működtető magáncégek szolgáltatásait, hogy valóban a célnak megfelelően működnek. Azt is kiemelte, hogy a minisztérium feladata meggyőződni arról, hogy a magáncégekkel kötött szerződésekben megfelelő biztosítékok álljanak rendelkezésre.

A Belügyminisztériumot már korábban is érte kritika azzal kapcsolatban, hogy a járványhelyzetre vonatkozó előírások ellenére katonai laktanyákban zsúfolta össze a menedékkérőket.

Ekkor a brit közegészségügy figyelmeztette a minisztériumot a vírus szempontjából kockázatos elhelyezésre, de a szakértők tanácsait figyelmen kívül hagyták. Később hat menedékkérő a bírósághoz fordult a barakkok embertelen életkörülményei miatt, ami aztán átfogó intézkedések végrehajtására késztette a minisztériumot.

A zaklatással és megfélemlítéssel vádolt hoteleket a Stay Belvedere Hotels Ltd. (SBHL) működteti, amely közel 50 szállodában nyújt átmeneti elhelyezést menedékkérők számára. Az SBHL a Clearsprings Ready Homes alvállalkozása, utóbbi cég pedig a Brit Belügyminisztériummal kötött szerződéseiből akár egymilliárd fontot is kereshetett annak ellenére, hogy az embertelen lakhatási körülményeiről elhíresült Napier laktanyákat is ők üzemeltetik.

Az elmúlt évben legalább kilenc menedékkérő vesztette életét ezekben a hotelekben, sokakat pedig kizártak az utcákra éjszakára, mert állítólagosan megszegték a szállodák előírásait. Az egyik Clearsprings által üzemeltetett hotelben egy menedékkérő nő szexuális zaklatásról is beszámolt

,,A személyzet tűzkulcsokat használ, hogy bejusson a szobámba, a nőket pedig gyalázkodó megjegyzésekkel illetik. A magánszférám megsértése és a nem kívánt szexuális közeledés miatt kényelmetlenül érzem magam” mondta.

Maddie Harris az Emberek a Jogokért Hálózat alapítója több esetről is beszámolt, ahol nőket használtak ki a magáncégek által üzemeltetett menedékkérők számára fenntartott hotelekben. A Care4Calais nevű civil szervezet önkéntesei is beszámoltak olyan esetről, ahol a személyzet visszautasította egy menekült nő panaszát szexuális zaklatással kapcsolatban, mert az”nem számít vészhelyzetnek”.

Számos hotelben a személyzet kizárással fenyegeti a menekülteket amennyiben megsértik az előírásokat. A Care4Calais szerint egy menedékkérőnek két éjszakát kellett az utcán töltenie, mert nem ért vissza időben a hotelbe. Egy londoni hotel kizárta az elszállásolt menekülteket amennyiben egy óránál tovább kimaradtak.

Mindezek mellett a személyzet is rendkívül alulfizetett amellett, hogy többször túlórázni kényszerülnek. Az SBHL dolgozói van hogy heti hat napon keresztül 12 órás műszakokban dolgoznak 5,77 font (2393 forint) órabérért . Ez jóval minimálbér (8.72 font, azaz 3615 forint) alatti fizetés, amivel a hotel gyakorlatilag kizsákmányolja a dolgozóit a vírus okozta gazdasági válság alatt. Amikor a személyzet panaszt tett az ügyben, a hotel menedzser csak annyit fűzött hozzá, hogy ,,rengeteg embere van még akik jóval kevesebbért is elvállalnák a munkát”.

(The Guardian)

 

Címlapkép: Menekültek a Keleti pályaudvaron 2015 nyarán. / Földes András