Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét életet követelt a menekültek legfontosabb nyugat-balkáni útvonala, amely aláaknázott területeken keresztül vezet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy férfi aknarobbanás következtében meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült a közép-horvátországi Saborsko járáshoz tartozó erdőben, amikor az 1991-1995-ös délszláv háború során aláaknázott területre tévedtek csütörtökön, írja a Jutarnji List híroldal.

Davor Vukelja, a Karlovác megyében található Ogulin város kórházának igazgatója elmondta, hogy a két sérült ember Pakisztánból származik. Az egyikük állapota súlyos, neki a hasából kellett eltávolítani egy szilánkot, a másik férfi pedig a térdén sérült meg. Utóbbit is az intenzív osztályon ápolják, az állapota azonban nem válságos, lassan lábadozik.

Marko Bičanić, Ogulin polgármestre is megszólalt az egész Horvátországot felzaklató ügy kapcsán. Úgy nyilatkozott, hogy helikopterekkel át fogják kutatni az országot átszelő ún. „menekült útvonalat”, amelyen a Közel-Keletről származó menekültek Nyugat-Európába kívánnak eljutni. A polgármester elmondta, hogy a lakott területek aknamentesítése ugyan megtörtént, ám az erdős, lápos területeken továbbra is rengeteg, feltérképezetlen akna lapul.

Az aknaveszélyre figyelmeztető táblákat országszerte az utak mentén állították fel, ám a menekültek éppen azokat az útvonalakat keresik, amelyeken nem kell tartaniuk a hatóságok zaklatásától. Így tévedhettek aláaknázott területre.

„Sajnálom ezeket az embereket” – nyilatkozta a polgármester, aki kifejezte a reményét, hogy a menekültek problémája hamarosan megoldódik. „Hiába panaszkodunk arra, hogy a menekültek gondot okoznak nekünk, érdemes szem előtt tartani, hogy a menekülteknek sokkalta nehezebb”, fejezte a Hina hírügynökségnek adott interjúját Bičanić.

A nyomor táborai

A Mérce nemrég írt arról, hogy rettenetes állapotok uralkodnak a lipai menekülttáborban: napokig sem fűtés, sem pedig villanyáram nem volt a sátrakban, a legnagyobb zimankó ideje alatt pedig takarók és tiszta ivóvíz nélkül maradt a tábor.

Foglalkoztunk azzal is, hogy a görögországi táborokban rendszeresek a tűzesetek.

Legutóbb egy 26 éves afgán várandós nő gyújtotta fel magát, miután úgy értesült, hogy nem hagyhatja el Leszbosz szigetét, egy kisgyermek pedig akkor halt meg, amikor a családja menekültsátra kigyulladt.

Beszámoltunk róla, hogy 2021 január-je óta 251 ember halt meg a Földközi-tengeren. Ugyanakkor az elhunytak valós száma sokkal magasabb is lehet. Tavaly 1200 ember lelte halálát a Földközi-tenger hullámsírjában, a legtöbbjük a központi tengerszakaszon. Az elmúlt hat esztendőben pedig húszezren vesztették életüket, amikor Afrikából Európába kívántak eljutni.

A Guardian nyomán írtunk róla, hogy szexuális zaklatásnak vannak kitéve a brit hotelekben összezsúfolt menekültek.

A zaklatással és megfélemlítéssel vádolt hoteleket a Stay Belvedere Hotels Ltd. (SBHL) működteti, amely közel 50 szállodában nyújt átmeneti elhelyezést menedékkérők számára. Az SBHL a Clearsprings Ready Homes alvállalkozása, utóbbi cég pedig a Brit Belügyminisztériummal kötött szerződéseiből akár egymilliárd fontot is kereshetett annak ellenére, hogy az embertelen lakhatási körülményeiről elhíresült Napier laktanyákat is ők üzemeltetik.

Az elmúlt évben legalább kilenc menedékkérő vesztette életét ezekben a hotelekben, sokakat pedig kizártak az utcákra éjszakára, mert állítólagosan megszegték a szállodák előírásait.

(Hina, Jutarnji List, Index.hr, Vajdaság Ma)