Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött a Médiatanács a Klubrádió pályázatáról, de nem árulja el az eredményt

Szerdán 11 órakor tartotta heti ülését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, ahol több más napirend mellett foglalkozott a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós pályázat ügyével, vagyis azzal a frekvenciával, amit a Klubrádió használt idén február 14-ig, azóta pedig kihasználatlanul áll – írja a Media1.

Csakhogy már az is nehézkesen derült ki, miről fog egyáltalán szólni a mai ülés, ugyanis a Médiatanács saját szabályait megsértve csak az ülést követően, a lap érdeklődésére tette közzé a napirendet. A hatóság közlése szerint technikai okok álltak a késlekedés hátterében, és kivételes esetről van szó.

Az immár nyilvános napirendből aztán kiderült, hogy a Médiatanács e heti ülésén több hét kihagyás után foglalkozott a 92,9-es pályázat „lezárásával”, ami két dolgot is jelenthet:

  • eredménytelennek nyilvánította a testület a rádiós pályázatot, és így továbbra is néma marad a volt klubrádiós frekvencia,
  • vagy győztesnek nyilvánította az egyetlen, a pályázati eljárásban bennmaradt Klubrádiót.

Azt azonban nem árulta el a hatóság, hogy melyik verzióról döntöttek, erre egészen addig várni kell, amíg a pályázó hivatalos értesítést nem kap az NMHH-tól. A Media1 telefonon beszélt Stock Richárddal, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatójával és Arató Andrással, a Klubrádió igazgatóságának elnökével, a rádió többségi tulajdonosával is,

de még ők maguk sem ismerik a döntést, értesítést ugyanis nem kaptak.

A lap szerint ez azért is érdekes, mert az NMHH-nál korábban más pályázatok esetében előfordult, hogy a Médiatanács döntése után szinte azonnal sor került a szerződéskötésre is, a pályázót ugyanis a médiahatóságnál bennfentes munkatársak informális úton előre értesítették a nekik kedvező médiatanácsi döntésről. Sőt arra is volt példa, hogy már az ülést megelőző napon rádióreklámban hirdette azt az egyik kormánypárti pályázó, amiről csak másnap határozott a testület.

Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását.

Az NMHH Médiatanácsa később ugyan pályázatot írt ki a frekvenciára, amelyen el is indult a Klubrádió, ám az eljárást felfüggesztették, mivel a pályázaton résztvevő kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslattal élt a saját kizárását tartalmazó határozat ellen.

A pályáztatás ezt követően február közepén újraindult, nem sokkal később pedig  elfogadták a frekvenciára újra pályázó Klubrádió hiánypótlásait is, melyeket az NMHH kért tőle. A Klubrádiónak ezzel jelentősen megnőttek az esélyei a frekvencia visszaszerzésére, ráadásul a másik két pályázó, az ATV Csoporthoz közeli Közösségi Rádiózásért Egyesület és az LBK időközben kiesett a versenyből. Persze még így sem borítékolható, hogy a mai (egyelőre titkos) döntés pozitív kimenetelű, hiszen elvben a tartalmi részben találhatott még valamilyen kifogásolni valót a hatóság.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Médiatanács döntése ellen tavaly szeptemberben petíció indult, mely szerint a Klubrádió valódi bűne az, hogy bár nem az ellenzék rádiója, de kritikus, független és szókimondó médium, amely nagyon sokféle szempontnak és véleménynek ad teret. A Klubrádió így február 14-én klasszikus rádióadóként elhallgatott, jelenleg csak online hallgatható. A nemzetközi visszhangot kiváltó ügyről, illetve a magyar sajtószabadság helyzetéről a mai napon vitázott az Európai Parlament, ahol több képviselői vélemény is elhangzott, mely szerint a Klubrádiót politikai alapon fosztották meg frekvenciájától.