Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két nappal az elnémítása után nagyot javultak a Klubrádió esélyei, hogy visszakapja frekvenciáját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután kedden újraindult a vasárnapig a Klubrádió használatában álló frekvencia, a Budapest FM 92,9 MHz-nek a pályázata, szerdán már az ugyanerre a frekvenciára újra pályázó rádió hiánypótlását is elfogadta az NMHH Médiatanácsa – írja a Media1. 

A Klubrádiónak a portál szerint a mostani fejleménnyel jelentősen megnőttek az esélyei, hogy visszaszerezhesse frekvenciáját,

amelyet hétfő 0 órától nem használhatott, ugyanis a 92,9 MHz-re pályázó másik két pályázó, az ATV Csoporthoz közeli Közösségi Rádiózásért Egyesület és kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. sincs már versenyben. Ezzel együtt lefutottnak sem nevezhető még a pályázat: annak tartalmi kiértékelése ugyanis még hátravan, és elvben a tartalmi részben találhat valamilyen kifogásolni valót a hatóság.

A Közösségi Rádiózásért Egyesület még január végén lépett vissza a jogorvoslattól a pályázatról való kizárása miatt, a kormányközeli LBK-ról pedig tegnap derült ki, hogy – feltételezhetően – félúton visszavonta keresetét a saját kizárása ellen.

Ugyancsak a Media1 számolt be arról kedden, hogy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa mindössze két nappal a Klubrádió elnémítása után máris úgy határozott, folytatja a Klubrádió vasárnap éjjelig használt frekvenciájának pályáztatását.

Mint ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását.

Az NMHH Médiatanácsa később ugyan pályázatot írt ki a frekvenciára, ahol elvi esélye lenne a Klubrádiónak a 92,9 MHz visszaszerzésére,  ám az NMHH Médiatanácsának pályázati eljárását felfüggesztették, mivel a pályázaton résztvevő kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslattal élt a saját kizárását tartalmazó határozat ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Médiatanács döntése ellen tavaly szeptemberben petíció indult, mely szerint a Klubrádió valódi bűne az, hogy bár nem az ellenzék rádiója, de kritikus, független és szókimondó médium, amely nagyon sokféle szempontnak és véleménynek ad teret. A Klubrádió így február 14-én klasszikus rádióadóként elhallgatott, jelenleg csak online hallgatható.

A múlt hét végén, amikor a hagymányos rádiós platformon biztossá vált a rádió elnémítása, az Európai Bizottság arra kérte Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az információszabadságra vonatkozó uniós irányelveket és amíg még nyitott bármilyen jogi eljárás, ne hallgattassa el a Klubrádiót.

(Media1)

Címlapkép: Sajtótájékoztató előtt a Klubrádió szerkesztőségében 2021. február 9-én. Fotó: Mérce