Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztette a Médiatanács a pályáztatást, elnémulhat a Klubrádió frekvenciája februárban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájára kiírt pályázatot keddi ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, miután fellebbezés érkezett a grémium vélt jogsértéseire hivatkozva. Ilyen körülmények között ugyanis a pályáztatás nem folytatható, hiszen a jogorvoslat, illetve a kezdődő pereskedés kimenetele befolyásolja a frekvencia hasznosítását – írja a Média1.

A pályázati eljárás a jogvita jogerős eldöntését követően folytatódhat, az eljárás felfüggesztése azonban nem azt jelenti, hogy a Klubrádió február 14-én lejáró jogosultsága után tovább használhatná a frekvenciát.

Mint arról a Mércén is beszámoltunk, szeptember elején a Médiatanács úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciahasználati engedélyét, indoklásuk szerint ugyanis a műsorszolgáltató többször is megsértette a médiatörvényt azzal, hogy két, azonos típusú adminisztratív hibát vétett. A döntés után a 444 megkereste a rádió elnökét és többségi tulajdonosát, Arató Andrást, aki azt nyilatkozta: a Médiatanács indoklása a sorozatos törvényszegésről egyszerűen nem állja meg a helyét. Ha lett volna számottevő szabálytalanságuk, akkor ahhoz mérten számottevő büntetést szabtak volna ki rájuk, ám ilyen nem történt. Ahogyan az elnök fogalmazott: „mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót”.

A rádió a hosszabbítás megtagadásának jogszerűségét vitatta, azt aránytalannak, túlzónak tartja az elkövetett apróbb hibákhoz képest, ezért pert indított a Médiatanáccsal szemben.

Mivel ez a mai napon kezdődik el, nem várható ítélet február 14-ig, ami szintén arra enged következtetni, hogy 27 nap múlva jó eséllyel elnémul a frekvencia, így feltehetően az online felület marad az egyetlen megszólalási lehetősége az utolsó ellenzéki rádiók egyikeként emlegetett Klubrádiónak (amire egyébként tudatosan készül is) – írja a Média1.

A frekvenciáért egyébként hárman szálltak versenybe, de közülük kettőt kizártak. A harmadik pályázó a frekvenciát jelenleg is használó Klubrádió volt, de pályázatával szintén gondja volt a Médiatanácsnak, ezért hiánypótlást kért.

Ahogy arról beszámoltunk, a Médiatanács döntése ellen tavaly szeptemberben petíció indult, mely szerint a Klubrádió valódi bűne az, hogy bár nem az ellenzék rádiója, de kritikus, független és szókimondó médium, amely nagyon sokféle szempontnak és véleménynek ad teret.