Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Klubrádió elnöke szerint a médiatanács önkényesen veszi el a frekvenciájukat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa úgy döntött nem hosszabbítják meg a Klubrádió frekvenciahasználati engedélyét, mivel a műsorszolgáltató többször is megsértette a médiatörvényt – értesült a Média1.

A kormánykritikus rádiót nem először száműzik a NER történetében frekvenciájáról, és amennyiben továbbra is folytatná a földi sugárzást, most ismételten pályáznia kell frekvenciára.

A médiatanács döntése szerint a rádió 2021 február 14-én lejáró frekvenciahasználati engedélyét nem hosszabbítják meg, hanem pályázatot írnak ki a 92,9 megahertzes ultrarövid hullámú, frekvenciamodulációs rendszeren jelenleg a Klubrádió által használt sávra.

A 444.hu elérte Arató Andrást, a rádió elnökét és többségi tulajdonosát, aki úgy nyilatkozott nekik,

„Elolvastuk a Médiatanács közleményét, de az abban leírt hivatkozás a Klubrádió sorozatos törvényszegéseiről egyszerűen nem állja meg a helyét. Ha lett volna számottevő szabálytalanságunk, akkor számottevő büntetést szabtak volna ki ránk, ilyen azonban sohasem történt”.

Arató azt is hozzátette,

„Mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót”.

A frekvencia elvétele azért is különösen kínos a rádió számára, mert a digitális rádiózás megszüntetése után, amennyiben nem szerez új pályázaton analóg műsorszórásra alkalmas frekvenciát, akkor február 14. után csak internetes streaming-szolgáltatóként fog tudni működni.

A Média1 szerint Stock Richárd, a rádió vezérigazgatója nemrég úgy nyilatkozott, hogy nem követtek el olyan szabálysértést, ami miatt ne kaphatnának hosszabbítást, Arató András, a rádió elnöke és többségi tulajdonosa a lap beszámolója szerint

„tőlünk értesült az NMHH Médiatanács ezen a héten született döntéséről, amit cifra szavak kíséretében, felháborodottan fogadott. Egyelőre nem kommentálta érdemben a döntést, későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.”

A médiatanács tagjait 9 évre jelölik ki, jelenleg Karas Mónika elnök, valamint a tanács tagjai is a kormánypártokhoz közel állnak és lojálisak a lap szerint. A médiatanács az elmúlt években már többször próbálta elkaszálni a Klubrádiót, mint markánsan kormányellenes hangvételű, országos szórású médiaorgánumot, ami nélkül a kormánykritikus rádióműsorok lényegesen kevesebben jutnának el országszerte.

A szervezet perben is állt a Klubrádióval, miután korábban is meggátolták volna már a működését, ekkor azonban a rádió nyerte a pert, emellett egy kártérítési igény miatt még jelenleg is perben állnak, idén januárban pedig a rádióval fizettettek volna meg 24 millió forint perköltséget.

2012-ben, mikor az első fideszes kétharmad idején először próbálta a hatóság elhallgattatni a rádiót, tüntetést is szerveztek mellette, melyen számos előadóművész is koncertet adott az összegyűlt támogatóknak.

Frissítés, 16:40: Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese fél ötkor az alábbi közleményt juttatta el a média képviselőihez:

„A szabad hang – kikapcsolva?

Bekövetkezett az, amire józan ésszel számítani nem lehetett, ám meglepődni rajta ugyancsak nem lehet. A Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvencia szerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként. Hivatkozásuk a sorozatos törvénysértésre nem állja meg a helyét, hiszen a Klubrádió 19 éves működése során sohasem bírságolták meg számottevő összeggel. A rádió és a hatóság kapcsolatára inkább a Médiatanács sokszoros törvénysértése a jellemző, amit jogerős bírósági ítéletek sorozata támaszt alá.

A Klubrádiónak több százezer hallgatója van, közülük sokan egyetértenek a gondolkodásmódjával, mások meg nem, és ez így is van rendjén. A Médiatanács akciója a műsor hallgatóinak tömegét sújtja. Tettük súlyos merénylet a sajtószabadság, a média sokszínűsége ellen, élő cáfolata a létező demokráciáról szóló kormány-nyilatkozatoknak.

A Klubrádiót, más kritikus médiumokkal együtt a kormány és csatlósai kiszorították a kommunikációs piacról, ám a közönsége oly fontosnak ítélte meg a működését, hogy hazánkban példátlan módon adományokkal, egy évtized alatt másfél milliárd forintnyi támogatással biztosította a rádió fennmaradását. A frekvencia megvonása a civil társadalom elleni támadás is!

A hatalomnak ez a lépése jogellenes, erkölcstelen, ugyanakkor intellektuális mélypont, végtelen ostobaság is. Ezzel a döntéssel a kormány elveszti az utolsó hivatkozási pontot a hazai médiaszabadságról, a mai naptól nem mondhatja, „de hiszen a Klubrádiót (is) hallgathatja bárki!” A magyar külügyminiszter és más kormányzati szereplők az elmúlt években kimúlt vagy kormányzat-szolgálatba fordult médiumokról rendre azt nyilatkozták, hogy azok magánbefektetések, egy demokráciában nincs ezekbe beleszólása a kormánynak. És most íme egy olyan eset, amikor kizárólag kormányzati döntés vezethet egy szabad rádió elhallgattatásához!

A döntés visszavonása nemcsak a Klubrádió sokszázezres hallgatóságának a követelése, hanem még a kormánynak is alapvető érdeke – lenne.

A rádió közönsége, munkatársai és vezetői minden jogi és nem jogi eszközt igénybe vesznek a jogfosztás megakadályozása érdekében!”