Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hadd szóljon!” – petíció indult a Klubrádió frekvenciaengedélyének meghosszabbításáért

Ez a cikk több mint 3 éves.

„El a kezekkel a Klubrádiótól!” címmel petíció indult az aHang oldalán: a cél, hogy a Médiatanács visszavonja jogsértő határozatát, valamint meghosszabbítsák a frekvenciaengedélyt hét évvel.  Hiszen „a Klubrádió működéséhez jelentős közérdek, népakarat fűződik”, írják.

Mint ahogyan a Mércén is beszámoltunk róla: szeptember elején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciahasználati engedélyét, indoklásuk szerint ugyanis a műsorszolgáltató többször is megsértette a médiatörvényt. A döntés után a 444 megkereste a rádió elnökét és többségi tulajdonosát, Arató Andrást, aki azt nyilatkozta: a Médiatanács indoklása a sorozatos törvényszegésről egyszerűen nem állja meg a helyét. Ha lett volna számottevő szabálytalanságuk, akkor ahhoz mérten számottevő büntetést szabtak volna ki rájuk, ám ilyen nem történt.

Ahogyan az elnök fogalmazott: „mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót”.

A Médiatanács vasárnapi közleményében a „pontatlan információk kijavítása” miatt küldte el közleményét az MTI-nek, amelyet mi is megírtunk. A közleményben a Médiatanács újfent az ismételt jogsértésre hivatkozik,

szerintük a Klubrádió 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást, ilyen esetben pedig a Médiatanácsnak – a jogsértés súlyosságától függetlenül – nincs mérlegelési lehetősége. Ha a rádió jogsértéssel működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása.

Hozzátették: nem vették el a frekvenciát, ugyanis az nem a rádiók tulajdona, hanem pályázati úton lehet elnyerni, meghatározott időtartamra.

A petíció szövegében ezzel szemben az áll: a törvények alapján a Klubrádió hivatalosan kérte az enegdélyek meghosszabbítását újabb hét évre, hiszen műsoraikat naponta többszázezer ember hallgatja Budapesten és környékén.

„Klubrádió sugárzási körzetében mintegy 3 millió ember él, a rádió pedig nagyon erős közszolgálati hírekkel, háttér műsorokkal és rendkívül értékes kulturális programmal szolgálja ki az érdeklődőket. Emiatt a Klubrádió további működéséhez jelentős közérdek fűződik; a népakarat kifejeződése pedig abban is megnyilvánulhat, ha sokan támogatják a jelen petíciót”

-írják.

Az aláírásgyűjtők szerint a törvénysértésnek titulált szabálytalanságok inkább minimálisan voltak, például késve adtak le egy havi zenei jelentést a zene-szöveg arányokról 2017-ben – így ezek a hatályos magyar jog szerint nem adnak alapot a rádió elhallgattatására. A vigaszként bedobott frekvencia újrapályáztatást pedig az aHang szerint nem szabad komolyan venni, hiszen jelenleg is alapvető fővárosi frekvenciák állnak némán és kihasználtalanul. Ezekre pedig pályáztathatott volna a Médiatanács, ha akart volna.

„Noha törvényes kötelezettsége lenne a használható frekvenciák használatba adása, ennek sem tesz eleget. Az sem biztos tehát, hogy egyáltalán meghirdetik a 92.9 MHz frekvencia hasznosítására vonatkozó pályázatot, ám ha mégis, a Médiatanácsnak aligha áll szándékában győztesen kihozni a Klubrádiót, ebben senkinek ne legyen illúziója!”

Az aláírásgyűjtök szerint a Klubrádió valódi bűne az, hogy bár nem az ellenzék rádiója, de kritikus, független és szókimondó médium, amely nagyon sokféle szempontnak és véleménynek ad teret.

A petíciót ezen a linken lehet elérni.