Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Médiatanács szerint nem vették el a frekvenciát a Klubrádiótól, mert az nem is volt a rádióé

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa úgy döntött, nem hosszabbítják meg a Klubrádió frekvenciahasználati engedélyét, indoklásuk szerint ugyanis a műsorszolgáltató többször is megsértette a médiatörvényt.

A Médiatanács döntése szerint így a rádió 2021. február 14-én lejáró frekvenciahasználati engedélyét nem hosszabbítják meg, hanem pályázatot írnak ki a 92,9 megahertzes ultrarövid hullámú, frekvenciamodulációs rendszeren jelenleg a Klubrádió által használt sávra. Arató András, a rádió elnöke és többségi tulajdonosa a döntés nyilvánosságra kerülése után a 444-nek úgy értékelte a kialakult helyzetet:

„Elolvastuk a Médiatanács közleményét, de az abban leírt hivatkozás a Klubrádió sorozatos törvényszegéseiről egyszerűen nem állja meg a helyét. Ha lett volna számottevő szabálytalanságunk, akkor számottevő büntetést szabtak volna ki ránk, ilyen azonban sohasem történt”.

Arató azt is hozzátette,

„Mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót”.

Stock Richárd, a rádió vezérigazgatója pedig a Média1-nek nyilatkozta, hogy nem követtek el olyan szabálysértést, ami miatt ne kaphatnának hosszabbítást.

Az NMHH most a sajtóban megjelent „pontatlan információk” kijavítására küldte el hosszú közleményét az MTI-nek, amelyben újfent jelezték: ismételt jogsértés miatt nem újították meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét. A hatóság szerint ugyanis a Klubrádió 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást, ilyen esetben pedig a Médiatanácsnak – a jogsértés súlyosságától függetlenül – nincs mérlegelési lehetősége:

ha a rádió jogsértéssel működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása.

Az NMHH kiemelte: a szabályozás ezen része 1996 óta változatlan, és visszautasították a feltételezést, miszerint el akarnák hallgattatni a rádiót.

A Médiatanács emellett azt is megjegyezte:

nem vették el a frekvenciát a Klubrádiótól, ugyanis az nem a rádiók tulajdona, hanem pályázati úton lehet elnyerni, meghatározott időtartamra.

Az időtartam lejárta után az adott rádiónak, amennyiben törvényesen működött, nem kell újrapályáznia – ez azonban az NMHH értelmezése szerint a Klubrádió esetében nem áll fenn.

Hozzáteszik azonban, hogy a Klubrádió „nincs elzárva attól, hogy sikeres pályázati részvétel után tovább szóljon ugyanazon a frekvencián, vagy akár elinduljon egy másik frekvenciára kiírt pályázaton”, aminek frekvenciaterve egyébként már nyilvános az NMHH oldalán.

Mindeközben épp tegnap hívta fel a figyelmet a Média1 arra is, hogy az NMHH közlése szerint „hamarosan” ismét pályázható lesz a Civil Rádió egykori frekvenciája is. Emlékezetes: az NMHH a Klubrádióhoz hasonlóan kaszálta el a Civil Rádiót is, arra hivatkozva, hogy a Civil Rádió jogsértéseket követett el a médiaszolgáltatási jogosultsága alatt, és ilyen esetekben a médiatörvény nem teszi lehetővé a jogosultsága hosszabbítását. Akkor azt ígérték, hogy hamarosan pályázat lesz, ez azonban nem történt meg a rádió 7 éves jogosultságának lejáratának végéig, így a frekvencia kihasználatlanul áll tavaly december óta.

Polyák Gábor médiajogász nemrég a Népszavának úgy értékelte a Klubrádió ügyét: szerinte meglehetősen kilátástalan küzdelemnek néznek elébe. A szakértő arra is emlékeztetett:

a Civil Rádió elnémításakor is a kvótákkal kapcsolatos „súlytalan” jogsértésbe kapaszkodott a hatóság.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalást adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben többek közt így fogalmaztak:

„Ha a Klubrádió a kormányzati frekvenciafosztás nyomán elhallgat, Magyarországon megszűnik a kormánytól független rádiós hírszolgáltatás, ami európai összehasonlításban is példátlan helyzetet eredményez. A MÚOSZ szerint a magyar közéleti nyilvánosságnak és minden demokratikus politikai szereplőnek az az érdeke, hogy a Klubrádió tovább működhessen.”