Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most már biztos: vasárnap elnémul a Klubrádió

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Fővárosi Törvényszék kedden elutasította a Klubrádió keresetét, így az egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak február 14-ig (vasárnapig) használhatja az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, a továbbiakban legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni – írja a Media1.

A bíróság egyben a Klubrádiót kötelezte 200 ezer forint perköltség és továbbá 38 ezer forint illeték megfizetésére. A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

Mint ismert, a Klubrádió azután fordult bírósághoz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását.

Az NMHH Médiatanácsa később ugyan pályázatot írt ki a frekvenciára, ahol elvi esélye lenne a Klubrádiónak a 92,9 MHz visszaszerzésére,  ám az NMHH Médiatanácsának pályázati eljárását felfüggesztették, mivel a pályázaton résztvevő kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslattal élt a Médiatanács pályázatán született, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. kizárását tartalmazó határozat ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Médiatanács döntése ellen tavaly szeptemberben petíció indult, mely szerint a Klubrádió valódi bűne az, hogy bár nem az ellenzék rádiója, de kritikus, független és szókimondó médium, amely nagyon sokféle szempontnak és véleménynek ad teret.

A Media1 beszámolója szerint Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa keddi folyosói sajtótájékoztatóján az ítélet ismeretében szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió ugyanakkor jogorvoslatra készül az ítélet ellen.

A rádió a korábbi nyilatkozatai alapján úgy tervezi  hogy amíg valahogy vissza nem tudja szerezni frekvenciáját, az interneten próbálja majd átvészelni az előtte álló időszakot.