Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bizottság is arra kéri Magyarországot, hogy ne hallgattassa el a Klubrádiót

Ez a cikk több mint 3 éves.

Arra kéri az Európai Bizottság Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az információszabadságra vonatkozó uniós irányelveket és amíg még nyitott bármilyen jogi eljárás, ne hallgattassa el a Klubrádiót, írja a Telex.

Mint ahogyan a Mércén mi is beszámoltunk róla: a Fővárosi Törvényszék a héten elutasította a Klubrádió keresetét, így az egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak február 14-ig (vasárnapig) használhatja az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, és a továbbiakban legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni.

Christian Wigand illetékes bizottsági szóvivő a lapnak emailben erősítette meg, hogy a Bizottság levelet küldött Magyarországnak, amelyben kifejezik azon aggodalmukat, hogy a Klubrádió kénytelen abbahagyni műsorszolgáltatását –  mégpedig erősen megkérdőjelezhető jogi okok miatt.

Magyarország ugyanis magára nézve is kötelezően fogadta el a az EU távközlési szabályait, a műsorszolgáltatás széles spektrumára vonatkozó rendeleteket – tehát így tiszteletben kell tartania az EU Alapjogi Chartáját, ideértve a véleménynyilvánítás és az információszabadsághoz való jogot is.

Az Európai Bizottság konkrétan azt írta a Telexnek, hogy

„kértük a magyar hatóságokat, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket az uniós jog tiszteletben tartásának biztosítása érdekében, elkerülve ezzel a frekvencia jelenlegi birtokosának helyrehozhatatlan károsodását.”

Bár hangsúlyozták, hogy tisztában vannak vele, a frekvencia használatának jelenlegi joga 2021. február 14-én lejár, valamint azt is tudják, hogy a frekvenciahasználati jog eljárásokhoz kötött,

a magyar hatóságok sem a pályázónak, sem az aggályaikat kifejező európai illetékeseknek nem voltak képesek érdemi válaszokat adni.

Mint ismert, a Klubrádió azután fordult bírósághoz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását. Az NMHH Médiatanácsa később ugyan pályázatot írt ki a frekvenciára, ahol – egyedül versenyben maradóként – elvi esélye lenne a Klubrádiónak a 92,9 MHz visszaszerzésére, ám az NMHH Médiatanácsának pályázati eljárását felfüggesztették, mivel a pályázaton résztvevő kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslattal élt, amiért kizárták.