Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hidvéghi szerint „politikai hisztériakeltés” a Klubrádió ügye, Donáth európai szintű megoldást sürget

Ez a cikk több mint 3 éves.

A magyar, a lengyel és a szlovén sajtószabadságról vitázott az Európai Parlament a mai napon, ami Magyarország vonatkozásában most épp a Klubrádió frekvenciahosszabbítási ügye miatt aktuális, míg a lengyel kormány azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a független sajtót sújtó reklámadó bevezetését tervezi, a lengyel állami olajipari vállalat ráadásul mindeközben felvásárolta a vidéki média nagy részét, a szlovén kormány pedig nyílt támadást indított az újságírók ellen.

A vitában felszólalt többek közt Donáth Anna momentumos képviselő is, aki szerint Orbán Viktor tíz év alatt bedarálta a magyar médiapiacot, elnémítva azokat a neki nem tetsző véleményt kifejező médiumokat, mint például az Origo, az Index, a Népszabadság és a Klubrádió.

„Rendben van az, hogy a kormány közpénzből finanszírozza a Fidesz-közeli lapokat, miközben a független média évek óta nem látott állami hirdetést Rendben van az, hogy Magyarországon a közmédia nem más, mint a kormány propaganda szócsöve, ahova ellenzéki politikust négyévente egyszer hívnak meg? Rendben van az, hogy a magyar ellenzéki nyilvánosság utolsó szeletére, a közösségi médiára is rávetetették most magukat?”

– kérdezte Donáth.

Szerinte – bár a jogállamisági jelentés kiemeli a magyarországi sajtószabadság problémáit – Európának továbbra sincsen válasza ezekre a kérdésekre, miközben a példa ragadós: már Szlovéniában és Lengyelországban is alkalmazzák a magyar gyakorlatot.

Ahhoz, hogy ennek elejét vegyük, a momentumos képviselő szerint európai megoldásokra van szükség:

  • átláthatóvá kell tenni a médiatulajdonlást,
  • Európának fel kell lépnie a médiahatóságok függetlensége érdekében,
  • európai szabályozással kell megvédeni a közösségi médiát cenzúrázni akaró autokrata vezetőktől.

Hidvéghi Balázs, fideszes EP-képviselő ezzel szemben azt kérdezte: „nem találják furcsának, hogy Magyarországon a sajtószabadság kéthetente meghal?”

Szerinte a baloldal ismételt hazugságairól van szó, a különbség csak annyi, hogy Magyarország mellett most már Lengyelországot és Szlovéniát is támadják, de csak azért, mert ezekben az országokban „karakteres, jobboldali kormányok kormányoznak, amelyek nem félnek kiállni az értékeik mellett. Szerinte minden esetben „hazug, ideológiai alapú támadások indulnak Brüsszelből”.

Hidvéghi szerint a Klubrádió ügye egy „mondvacsinált politikai hisztériakeltés”.

Szerinte itt valójában Európa megosztása és szétverése zajlik, az igazi sajtószabadság-probléma pedig az, hogy a 7. kerületi önkormányzat felmondta a Heti TV bérleti szerződését.

A vitában szintén felszólaló jobbikos Gyöngyösi Márton kiemelte: minden média a Fidesz kezében van, a közmédia pedig egy propagandacsatornává vált, amely hamis híreket, hamis narratívát közöl. A képviselő EU-szintű megoldást javasol: szerinte egy minden tagállamban kötelezően működtetendő műsorszóró csatornát kellene indítani, ami független a kormányoktól és reklámbevételektől, így minden európai állampolgárhoz objektív információkat lehetne eljuttatni. A DK-s Molnár Csaba szerint a független sajtó nagy részét kinyírta a kormány, miközben „a közmédia lassan az észak-koreai állami médiával indíthatna közös gyakornoki programot”.

Vera Jourová, az átláthatóságért és értékekért felelős európai biztos arról beszélt: az Európai Bizottság nagy figyelmet szentel a médiának, ugyanis aggasztó trendet lát nagyon sok tagállamban. Támogatja, hogy történjen előrelépés a Magyarország ellen indított hetes cikk szerinti eljárás kapcsán, illetve új eszközökre is van szükség a tagállamokkal szembeni fellépésre. Azzal kapcsolatban is kifejezte aggodalmát, hogy a sajtószabadság helyzete miatt egyes tagállamokban választások forognak kockán, hiszen a választók nem férnek hozzá objektív információkhoz.

Mint arra Jávor Benedek, a Párbeszéd volt EP-képvsielője mai Facebook-bejegyzésében felhívta a figyelmet, az EU-ban a médiával kapcsolatos hatáskörök a tagállamokhoz tartoznak, így a legtöbb, médiaszabadsággal kapcsolatos felvetést azzal üti el az Európai Bizottság, hogy nincs jogosultsága beleszólni a tagállamok szuverén döntéseibe. Szerinte azt, hogy ez mennyire tarthatatlan, a mai vita is megmutatja, amelynek témája már nemcsak Magyarország, hanem Lengyelország és Szlovénia sajtószabadságának helyzete is, mivel az Orbán-kormány kiváló mintaként szolgál más országok kormányai számára, hogy hogyan lehet leszűkíteni a média sokszínűségét, a sajtó szabadságát úgy, „hogy az EU zavartan elfordítsa a fejét.” Szerinte az igazi kérdés, hogy „még hány évig-évtizedig akarnak súlyosan aggódni cselekvés nélkül.”

A vita itt nézhető vissza: