Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon egyik rakodómunkásának öngyilkossága rávilágított az óriáscégen belüli elviselhetetlen munkakörülményekre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Március 1-jén, hétfőn reggel 7 óra körül Paul Vilscek, az Amazon munkatársa öngyilkosságot követett el a cégóriás Las Vegas-i logisztikai központjában. A 48 éves munkás a raktár belsejében lévő negyedik emeleti magasföldszintről vetette le magát a munkatársai szeme láttára.

Ennek ellenére az Amazon menedzsmentje tíz óráig a munkahelyen tartotta a dolgozókat, majd csak ezután küldték őket haza – írja a WSWS híroldal.

Az egyik munkás így nyilatkozott a Redditnek: „Közel három órát vett igénybe annak a belátása, hogy szüneteljen a munka azon a helyszínen, ahol az egyik munkatársunk éppen meghalt.” Ugyanakkor a munkásokat másnap reggelre ismét munkába szóltották, mintha mi sem történt volna.

Miután a médiában az terjedt el, hogy „pusztán balesetről” van szó, a Clark megyei halottkém a helyi televízió kamerái elé állt, s bejelentette, hogy semmiféle balesetről sincsen szó, Paul Vilscek öngyilkosságot követett el.

A bejelentés után a Las Vegas-i logisztikai központ két dolgozója névtelenül nyilatkozott az International Amazon Workers Voice (IAWV) lapnak azokról a körülményekről, amelyek Paul Vilscek halálához vezethettek.

Az egyikük arról számolt be, hogy „Paul barátságos ember volt, igazi fecsegő”, aki minden munkaterületen megállta a helyét: csomagokat rakodott, kivette a részét a raktározásból és a számlázásból, a keletkezett károk felmérésében is részt vett, szállítmányozási feladatokat vállalt.

A munkatársa nézete szerint a halálához azok a körülmények vezettek, amelyeket minden Amazon-munkásnak el kell szenvednie. A menedzsment nem foglalkozik a munkások mentális életével, „fel sem merül, hogy a stresszel és a munkások szorongásával” bármit is kezdeniük kellene.

„Az öngyilkossági gondolatok” éppen úgy köröznek a munkások fejében, mint a kézbesítendő dobozok az egész központot behálózó futószalagon a fejük felett.

Egy másik Las Vegas-i dolgozó elmagyarázta a lapnak, hogy ő még soha életében nem találkozott olyan foglalkoztatóval, amelyet ennyire hidegen hagynának a munkásai. „Véleményem szerint annak szegény embernek az esetében, aki a logisztikai központban meghalt, ugyanazok a problémák merültek fel, mint mindannyiunknál: senki sem támogatja a munkahelyén, s azt a kevéske szabadidőt is, amelyet kiérdemlünk, ellenünk fordítják például a munkakövetelmények folyamatos emelésével” – nyilatkozta a munkás, akit a lelki problémái – poszttraumás stressz, szorongás, depresszió – miatt rövid időre szabadságoltak.

Beszámolt arról is, hogy a szabadságlevele átvételekor a tudomására hozták, hogy a kieső munkaórák miatt annak a listának az elejére került, amely a következő leépítéskor elbocsátandó munkások nevét tartalmazza.

A lapban megjelent nyilatkozatok után a közösségi médiákat elöntötték az Amazon munkásainak bejegyzései. Az egyikük azt írta a Redditen, hogy:

„3 évig dolgoztam az Amazon egyik raktárában. Ez idő alatt többször is elgondolkodtam a negyedik emeleten… Csak attól féltem, hogy nem lett volna elég magas.”

Egy másik bejegyzés arról szól, hogy az Amazon raktárai a börtönökhöz hasonlóak. „A tíz- és tizenegyes órás műszakot csak két 15 perces szünet szakítja meg. De valójában ezek sem tartanak 15 percig, hiszen míg az étkezdébe vagy a szabad levegőre jutok, eltelik 5-5 perc. Két hétig bírtam.”

Az Amazon egyre kegyetlenebb feltételek elé állítja a munkásait.

Az Amazon chicagói raktárának dolgozóit például január 25-én állították nehéz választás elé: vagy 10 és fél órás műszakokban dolgoznak hajlani fél kettőtől délig, vagy elveszítik a munkájukat.

Eközben a cég újabb fejlesztéseken dolgozik: nem csak az utat, de a sofőrfülkét is megfigyelő, és a vezetőt mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan figyelmeztető biztonsági kamerás rendszert telepítenek a szállítmányozó furgonokba.

A The Daily Beast összeállítása szerint 2013 és 2018 között 189 öngyilkossági kísérlet történt az Amazon áruházaiban.

(World Socialist Web Site, Mérce)
Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, tárcsázd a telefonos lelki elsősegély-szolgálatot a 116-123 számon, ami éjjel-nappal ingyenesen hívható! És olvasd el ezt az oldalt!

Ha másért aggódsz, ezt az oldalt nézd meg.

Címlapkép: Amazon Espana