Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nap, amikor egy autóalkatrész bolt honlapjáról értesülhettünk a lezárásokról

Ez a cikk több mint 3 éves.

Még a novemberinél is nyögvenyelősebben ment a kormánynak a csütörtökön bejelentett, március 8-tól életbe lépő járványvédelmi szigorítások részleteinek közzététele. Pedig aztán már a tavaly őszi léc is elég alacsony volt, az életbe lépés előtt alig fél órával közzétett részletszabályokkal, ám az előtte futószalagon kieresztett alkotmánymódosítással és egyéb fideszes marhasággal együtt.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek kora délután, úgy egy óra körül, két darab Facebook-poszttal – egy képpel és egy videóval – is az ország tudtára adta, hogy:

nem csalás, nem ámítás, itt vannak a papírok, nézzétek, aláírom a szigorítást részletező rendeletet.

A két beharangozó után mindenki arra számított, hogy már csak percek kérdése, és a jogszabály felkerül a Magyar Közlönyre is, mindenki tájékoztatására. Elvégre mégiscsak a teljes kereskedelmi és szolgáltatói szektor várja a választ a kérdésre, hogy hétfőtől működhet-e vagy sem.

Csakhogy a publikálás még órákkal később sem történt meg, elkezdett viszont terjedni fű alatt a rendelet több verziója is. Ahogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő saját Facebook-oldalán is beszámolt róla, egy autóalkatrészeket forgalmazó üzlet honlapján elolvasható volt a rendelet egyik verziója.

A kormánynak még a szigorítások bejelentésének módjával is sikerül szembeköpnie a magyarokat. Miközben mindenki…

Posted by Hadházy Ákos on Friday, March 5, 2021

Azért hangsúlyozom, hogy egyik verziója, mert a szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint egy másik hasonló verzió is terjedt, amelyben a zárás alól mentesülő szolgáltatások listája még rövidebb volt. Mint utóbb kiderült, a hivatalos, négy óra után nem sokkal nyilvánosságra hozott rendelet az alkatrészbolt honlapján megjelent változathoz állt közelebb. Tartalmában meg is egyeztek, egy-egy rendelkezés elhelyezése változott csupán

Ha hozzávesszük azt is, hogy az oltások megszervezésében akkora felfordulás következett be, hogy 70 ezer ember hétvégi oltását kellett elhalasztani, és még Orbánnak is szabadkoznia kellett a Kossuth Rádióban miatta, akkor nem szenzációhajhászás azt mondani: az Orbán-kormány járványkezelésének eddigi legmélyebb pontját értük el 2021. március 5-én.

A NER elmúlt 11 évének központi fogalma volt a magyar állam szuverenitásának zajos védelme. Egy szuverén állam legalapvetőbb ismérve, hogy saját területén képes szabályokat alkotni és azokat kifüggeszteni valahová, a polgárok okulására. Ez ilyen szuverenitási minimum-követelmény, nem elégséges, de abszolút szükséges.

Ebből a szempontból minek lehet nevezni azt, amikor egy jogszabályi szöveg népballadaként terjed, szájról szájra, különböző változatokban?

Szuverenitásnak csak nagyon megengedően, kormányzásnak pedig egyáltalán nem.

És ez csak egyetlen nap. Azt gondolná az ember, hogy ha tágítjuk a fókuszt, akkor ez a sűrű nap felhígul a kevésbé drámai napok tengerében, és kicsit kiegyenlítődik a kormány megítélése. Csakhogy ez egyáltalán nincs így, minél nagyobb periódust nézünk, annál világosabbá válik a kormányzati impotencia és inkompetencia.

Az, hogy az új, sokkal nagyobb fertőzési képességgel rendelkező COVID-mutációk terjedni fognak itthon is, hetek óta lehet tudni. Ha másért nem, azért, mert közvetlen északi szomszédunktól, Szlovákiából hetek óta drámai hírek érkeznek. Ehhez képest Orbán Viktor még péntek reggeli rádiószereplésében is az egzotikus helyszínektől, a Maldív-szigetektől és Tanganyikától (?!?) óvott, mintha a magyarok tömegével hurcolnák be onnan a vírust.

Az egészségügyi rendszer teljesítőképességének hiányosságai sem ma álltak elő, az egészségügyi dolgozókat is hónapok óta szorítják ki a rendszerből az új jogviszonnyal.

Ehhez képest, mi itthon épp a nyitásról nemzeti konzultáltunk, és ingyenes parkolással mértünk végzetes csapást az járványra. Jah, és persze a nemzeti szuverenitást megvédtük Manfred Webertől. Hogy pár nappal később 10 millió ember számára váljon világossá, nincs mit védeni.

És ha még jobban kizoomolunk, és több éves távlatban nézzük, akkor azt látjuk, hogy a COVID-19 még sehol sem volt, de az Orbán-kormány már gőzerővel készítette elő a mai nap csúcsteljesítményét.

A transzparencia teljes kiiktatása a kormányzásból, a visszacsatolások privatizálása a miniszterelnök személyes udvartartásába, a közigazgatási-adminisztratív kompetencia totális felülírása politikai lojalitási szempontokkal, az intézményes mechanizmusok és procedúrák lecserélése teljesen személyelvű parancsuralomra – ezek a folyamatok egyike sem tegnap indult be, hanem 11 éve tart.

A Fidesz 11 éve építkezik a mai nap teljes káosza felé.

U.I. 1: És akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben bemondja, hogy Hadházy Ákos hamisítványt tett közzé, nem a rendeletet. Az hogy a két szöveg 99,9 százalékban megegyezik, bizonyára csupán a véletlen műve.

U.I. 2: A kormánypárti Ripost7 pár nappal ezelőtti címlapja nem öregedett túl jól a mai nap fényében.

Megjelent a Ripost7 😎 Exkluzív sztorik, interjúk és számtalan érdekesség egy helyen 🗞📰 Keresd az újságárusoknál!

Posted by Ripost on Monday, March 1, 2021

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán