Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

SMS-ek, törölt hírek, a technika ördöge – káosz a hétvégi oltás körül

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegnap óta teljesnek látszik a káosz az oltások körül, miután SMS-ekben próbálták meg értesíteni azokat, akiknek a hétvégén kell jelentkezniük az AstraZeneca vakcina beadatására. A terv szerint ez 70 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget érintett volna, azonban valahol hiba csúszott a rendszerbe.

Többen kaptak sms-t olyanok, akik nemrégen megkapták az első adag vakcinájukat, ráadásul közülük sokan másik gyártó oltóanyagát.

Voltak, akiket a lakóhelyüktől több száz kilométerre hívtak és akadt olyan eset is, hogy ugyanabból a háztartásból különböző városokba kellet volna utazniuk az oltásért. Mivel krónikus betegekről van szó, a fentiek teljesítése sokak számára komoly gondot jelentett volna.

Ma reggel Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjúban elmondta, eddig a háziorvosok oltottak, ami a személyes ismeretségen alapult, de most „át kellett állni a az adat alapú oltásra”. Ebben „technikai gondok” adódtak, és ha az adatoknál nem stimmel valami, akkor semmi sem stimmel, ezért lehetett, hogy többször „messzi embereket hívtak be”.

A hibákat ki kell javítani, erre a feladatra már fel is állt egy operatív csoport – mondta el a miniszterelnök. Hozzátette azt is, létrehoztak egy telefonszámot, ahol be lehet jelenteni ezeket a problémákat, de ezt ő nem tudja fejből, majd az Operatív Törzs bejelenti azt (nem tette).

Az Operatív Törzs nem sokkal később a napi járványadat közlésében reagált a csütörtöki sms-káoszra, itt úgy fogalmaztak:

„Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk.”

Azonban ez a közlés azóta eltűnt a felületről, erről csak azért tudunk, mert több lap is észrevette és megírta a hírt, hogy a hétvégi oltás le lett fújva.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója már azzal kezdődött, hogy az elmúlt órákban „dezinformációk jelentek meg” a hétvégi oltás elmaradásával kapcsolatban, az azonban ütemesen és jól halad. (A megjelent hírek ezzel szemben mind a hivatalos kormányzati oldalon megírt – majd eltüntetett információkon alapultak.)

Az országos oltási munkacsoport vezetője, Dr. György István államtitkár azonban, alig két perccel később elmondta azt is:

„Az AstraZeneca esetében sms kiértesítéses technikát alkalmaztunk, amely a regisztráltak és az állami adatbázis között gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt felfüggesztésre kerül.”

Ez azt jelenti, hogy egy későbbi időpontban, de sor fog kerülni ezeknek a beadására, erről szintén sms-ben kapnak majd értesítést az érintettek. Ezenkívül sms-t küldenek arról is, hogy elnézést kérnek azoktól, akiknek ez kellemetlenséget okozott.

Az oltási terv ennek ellenére György szerint ütemesen és a terv szerint halad: a héten 114 660 Pfizer 40 ezer feletti Moderna és 250 ezer Sinopharm vakcina beadását tervezték (ez összesen több, mint 400 ezer adag vakcina). A Sinopharmot a háziorvosoknál, a Pfizert a kórházi oltópontokon, a Modernát pedig a szociális intézményekben tervezték „eloltani”.

Tehát a hétvégén ezek terv szerinti beadása folytatódik, a 74 ezer adag AstraZeneca pedig későbbre tolódik.

Hozzátette azt is, a jövő heti oltási terv is összeállt már, akkor is 400 ezer adag vakcina beadására fog sor kerülni.

Tegnap nem csak az oltások közlése nem ment zökkenőmentesen, hanem a kormányzati tájékoztatás is igencsak zavarosra sikerült, erről itt írtunk hosszabban.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója:

 

Az elmúlt 24 órában 6369 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett. 6 867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen. Országszerte eddig 862.953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta.

Címlapkép: MTI/Bús Csaba