Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közzétette a kormány a szigorított korlátozások részletszabályait

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hosszú várakozás után péntek délután megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a csütörtökön bejelentett, és március 8-ától életbe lépő új korlátozásokat taglalja.

A rendelet aláírása után közzétett rövid videójában Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, „nehéz szívvel” írja alá az új szabályokat, „de ha húsvétkor nyitni akarunk, akkor most zárnunk kell”.

És akkor a rendelkezések, amelyek előreláthatóan a következő két hétben az életünket meghatározzák:

  • közterületen és nyilvános helyeken kötelező a 1,5 méteres távolságtartás, kivéve az egyazon háztartásban élők esetében;
  • a települések belterületén, az utcán, közterületen kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése – kivételt képeznek a hat évnél fiatalabb kiskorúak, illetve az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek;
  • egyéni szabadidős sporttevékenység végezhető a szabadban továbbra is, maszkot nem kell viselni;
  • az ott dolgozókat leszámítva tilos az üzletekben tartózkodni – kivéve:
    1. a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben,
    2. a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben,
    3. a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben),
    4. az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben,
    5. a mezőgazdasági üzletben, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
    6. a kertészeti árudában, a faiskolában,
    7. a piacon, a helyi termelői piacon,
    8. a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben, az állatgyógyszertárban;
    9. az üzemanyag-töltőállomáson
    10. a nemzeti dohányboltban és
    11. újságosnál.
  • a fenti megnevezett kivételeket leszámítva az üzleteknek kötelező zárva tartaniuk;
  • március 8-án még nyitva maradhatnak a virágboltok is;
  • a személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó helyiség vagy helyszín a köteles zárva tartani, kivéve:
    1. pénzügyi szolgáltatásokat,
    2. közlekedési szolgáltatást,
    3. magánegészségügyi szolgáltatást,
    4. szociális szolgáltatást,
    5. postai és csomagküldő, illetve házhoszszállítási szolgáltatást
    6. a totózó és lottózó szolgáltatást,
    7. a jármű szerviz szolgáltatást, a mezőgazdasági és ipari gép-szerviz szolgáltatást, a háztartási gép-szerviz szolgáltatást, az épületgépészeti szolgáltatást,
    8. informatikai, kommunikációs eszközjavítási szolgáltatást,
    9. a temetkezési szolgáltatást,
    10. az állategészségügyi szolgáltatást,
    11. az állat-, növény-egészségügyi, élelmiszervizsgálati laboratóriumi szolgáltatást,
    12. az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatást,
    13. a közétkeztetési szolgáltatást,
    14. az állattenyésztési szolgáltatást,
    15. az ügyvédi, a végrehajtói és a közjegyzői szolgáltatást,
    16. a biztonsági szolgáltatást,
    17. az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatást,
    18. a jármű, a gépkölcsönzési szolgáltatást és
    19. a mosási és tisztítási szolgáltatást nyújtó helyszínek.
  • Az ott foglalkoztatottak kivételével a személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó helyiségben vagy helyszínen – az (1) bekezdés szerinti kivétellel – tilos tartózkodni.
  • Tilos a kaszinónak, a kártyateremnek, illetve a játékteremnek a látogatása
  • A fenti szabályok betartatásáért a rendőrség felel, az ellenőrzésben a honvédség is közreműködhet.
  • A szabályokat be nem tartókra 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki. Ha helyiségről, intézményről van szó, 1 naptól 1 évig terjedő ideiglenes bezárás is kiszabható.

A kormány emellett felkéri a gazdaság szereplőit, hogy törekedjenek a gazdaság működtetése során az otthoni munkavégzés jogintézményének alkalmazására.

A rendelet tartalmazza az április 7-ig, az oktatási rendszerben érvényes előírások vázlatát is, de ezekről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár már korábban, az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján bővebben beszélt. Maruzsa Zoltán jelezte, hogy az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet lesz április 7-éig. Az iskolák tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át; a tavaszi szünetet követő első tanítási napon, április 7-én akarják hagyományos, jelenléti munkarendben újraindítani az oktatást. A középiskolák esetében alapvetően nincs szükség változtatásra, ezek az intézmények már november 11. óta tantermen kívüli digitális munkarendben működnek.

Maruzsa azt is elárulta, nem szerveznek gyermekfelügyeletet az óvodákban és az iskolákban április 7-éig, étkeztetést azonban biztosítanak elvitelre és kiszállítással.

Az államtitkár azt mondta, hogy a tapasztalatok szerint akarják folytatni a tantermen kívüli digitális munkarendet. Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető egy továbbfejlesztett módszertani ajánlás, valamint digitális tananyagok is letölthetők az oldalról. Az intézményeket arra kérik: adjanak megfelelő eszközöket azoknak a családoknak, amelyek nem rendelkeznek ilyenekkel.

Közölte: az egyéni és kiscsoportos felkészítés az érettségire és a szakmai vizsgákra a biztonsági előírások betartásával változatlanul folytatható. Ezt Maruzsa Zoltán fontosnak nevezte a középfokú tanulmányok lezárása, a továbbtanulás szempontjából.

Mivel tartanak a középfokú felvételi vizsgák, ezek lezárását lehetővé teszi a kormány. Javasolt ugyanakkor az online térbe terelni a szóbeli meghallgatásokat, azoknak a felvételizőknek pedig, akik esetleg megfertőződnek vagy karanténba kerülnek, egy héttel tovább lehet pótidőpontot adni.

A kollégiumok működése nem változik: fő szabály szerint a köznevelési kollégiumok nem biztosítanak lakhatást. Ez alól kivételt tehetnek az érettségizők esetében, valamint azoknál, akiknek a körülményei méltányosságból indokolják.

A pedagógiai szakszolgálati intézmények, utazó gyógypedagógusi hálózatok elsősorban a személyes találkozást mellőzve, online végzik majd feladataikat – közölte az államtitkár.

(Mérce / MTI)