Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gáspár Evelin kiállása fontos üzenetet közvetít minden bántalmazott nő számára

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gáspár Evelin kedden egy Instagram posztban beszélt először arról, hogy volt barátja, akivel januárban szakított, zaklatja, és bosszúból intim felvételeket tesz közzé róla. Evelin kiállása fontos pillanata a nők elleni erőszakról szóló magyarországi közbeszédnek, amelyből rengeteg, hasonló helyzetben lévő nő meríthet erőt.

„Zaklatás áldozata vagyok. A volt párom, akivel egy évig jártunk, az év eleji szakításunk óta az életemre tör. Üzenetekben zaklat, nem ritkán személyesen is megkeres, de arra is volt példa, hogy az autóm szélvédőjét betörve találtam. Képtelen elfogadni, hogy továbbléptem”

– írta Gáspár Győző lánya, Evelin az ezzel kapcsolatos bejegyzésében.

Kedden a Mokka műsorában további részletekről számolt be: volt barátja a Facebook oldalára privát beszélgetéseikből kiragadott részletekről készült screenshotokat, valamint titokban készített intim fotókat posztolt Evelinről. A lány a műsorban arról is beszélt, hogy miután exe édesapja telefonon azzal fenyegetőzött, hogy levágja Evelin fejét és a kerítésre tűzi, a rendőrségen feljelentést tett. Evelin szerint „hosszú procedúra lesz”, de a személyiségi jogainak a megsértése jogi következményekkel kell, hogy járjon.

Közismert tény, hogy Magyarországon (ahogy egyébként világszerte) erős látencia jellemzi a nők ellen erőszak eseteit, nagyon sok soha nem kerül a hatóságok látókörébe. Számos oka lehet annak, hogy egy áldozat nem tesz feljelentést: fél a további erőszaktól, egzisztenciálisan függ a bántalmazótól, vagy adott esetben nem akarja börtönbe juttatni a gyereke apját. Mindemellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a magyar áldozatvédelem rendszere számos alkalommal bizonyította, hogy nem feltétlenül látja el maradéktalanul a feladatát, gondoljunk csak az utóbbi nagyjából egy év egyik legláthatóbb esetére, Orosz Bernadett ügyére.

Önmagában már az is nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot, hogy ennek tudatában Gáspár Evelin kiállt a nyilvánosság elé, és feljelentést tett. Emellett azonban hasonló helyzetben lévő nőtársait is biztatta:

„Szeretnék a hasonló helyzetbe került nőtársaimnak üzenve erőt adni: ne engedjenek a mentális erőszaknak! Ki kell állnunk magunkért, mert bizony ezek a zsaroló kapcsolatok előbb-utóbb bántalmazóvá válnak. Ha megérzi egy férfi, hogy hatalma van felettünk, könnyen visszaélhet vele. Én, a származásom ellenére az egyenjogúságban hiszek, eszem ágában sincs félelemből, vagy kiszolgáltatottságból együtt maradni valakivel”

– írta eredeti posztjában.

Fontos üzenet ez egy közel 160 ezer, minden bizonnyal többségében a fiatalabb korosztályba tartozó követővel rendelkező nőtől. Evelin szavai és kiállása félreérthetetlenül közvetítik azt, amit minden párkapcsolati és családon belüli erőszakot elszenvedő nőnek fontos hallania:

hogy a bántalmazás az áldozat feletti kontroll megtartásáról szól csak, és hogy az erőszak és a zaklatás nem az azt elszenvedő hibája.

Ehhez képest a történet médiában kapott visszhangja sajnos az esetek jelentős részében nem egészen ezt hangsúlyozta. A Mokka műsorvezetője, Pachmann Péter is úgy zárta az Evelinnel folytatott beszélgetést – tegyük hozzá úgy, hogy a lány addigra könnyekkel küzdött a zaklatottságtól -, hogy „nagyon sok nőnek most példát adsz, erőt adsz, hogy felelőtlenül legalábbis ilyen dolgokba ne bonyolódjon bele.” Ahogy azt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook oldal kiemelte, ez „a legprimerebb áldozathibáztatás, mivel itt éppen egy lesifotós, a nő bizalmával visszaélő, még az intim üzeneteiket is nyilvánosságra hozó bántalmazó zaklatás felelősségét kéri számon a műsorvezető a sértetten.”

De említésre méltó ebből a kategóriából az is, hogy a bántalmazó ex nyilatkozatai is bejárták a mai nap folyamán a sajtót, aki azzal magyarázta a tettét, hogy Evelin megcsalta őt. Szögezzük le gyorsan, hogy semmi vélt vagy valós sérelem nem indokolhatja a bosszúpornót, márpedig az intim fotók nyilvánosságra hozatala ebbe a kategóriába tartozik.

A bosszúpornó jelensége, vagyis az, amikor valaki meztelen fotókkal vagy videókkal akar egykori partnerén elégtételt venni, jó ideje elterjedt Magyarországon is. A zaklatás és bántalmazás online formái (a bosszúpornón kívül ide tartozik még például a nem konszenzuális szexting vagy a közösségi profilok jelszavainak megosztása/feltörése és a partner interneten, okoseszközökön keresztüli nyomasztása és irányítása) a NANE Egyesület tapasztalatai szerint erőteljesen jelen vannak a fiatalabb korosztály életében, éppen ezért indítottak egy online erőszakkal részletesen foglalkozó, fiataloknak szóló aloldalt.

„Aki a szakításért bosszút akar állni, az el van tévedve: mindenkinek joga van kilépni egy olyan kapcsolatból, amit már nem szeretne, és ezt a döntését tiszteletben kell tartani”

– szerepel az oldal bosszúpornóval kapcsolatos fülén. Ezt üzente Gáspár Evelin bátor kiállása is, és ez az, ami idővel remélhetőleg egyre inkább evidenciává válik a közbeszédben és az áldozatvédelemben is. Aki szeret, az nem bánt.