Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalos: a Fidesz tényleg elhagyja az Európai Néppárt képviselőcsoportját

Ez a cikk több mint 3 éves.
(Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.)

Frissítés (11: 12)

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Twitter-üzenetben bejelentette, hogy a Fidesz elhagyja az Európai Néppárt képviselőcsoportját.

Novák Katalin közzétette azt a levelet is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke címzett , az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, miután a néppárt elfogadta a frakció új szabályzatát. A levélben Orbán Viktor így fogalmaz:

„Csalódottan látjuk, hogy miközben több százezer ember kerül kerül kórházba, orvosaink az emberéletek megmentésén dolgoznak, ez alatt az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal foglalatoskodik, hogy elnémítsa és letiltsa demokratikusan megválasztott európai parlamenti képviselőinket”.

 

Az Európai Unióban naponta több ezer ember veszti el az életét. Az Európai Néppárt parlamenti frakciója mégis azzal van…

Publiée par Novák Katalin sur Mercredi 3 mars 2021

 

Frissítés (11:04)

A néppárt frakciója elfogadta a csoport új szabályzatát, amely lehetőséget biztosít arra, hogy akár egy egész pártot is kizárhassanak a frakcióból.

Az új szabályok bevezetését 148-an támogatták, 24-en (köztük a fideszesek) ellenezték és 4 fő tartózkodott.

Korábban ezt írtuk:

„A Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját”

értesült a Magyar Nemzet. Ugyanerről ír az Origo és a 888.hu is.

Még nem tudni, hogy ez egyben azzal is jár-e, hogy a Fidesz a Néppártot is elhagyja, vagy csupán a frakcióból lép ki.

Az első komoly nyilvános figyelmeztetést az EPP elnöksége 2017. április 29-i ülése után kiadott közleménye küldte: addig nem ismert, példátlanul határozott hangon szólította fel  Orbán Viktor miniszterelnököt az uniós szerződések, az alapvető szabadságjogok, az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia tiszteletben tartására – néhány héttel a CEU-t elüldöző jogszabály elfogadása után.

2018 szeptemberében az Európai Parlament nagy többséggel, köztük az EPP képviselők nagy többségének szavazataival elfogadta a magyar jogállamiságot kritizáló Sargentini-jelentést. Manfred Weber néppárti frakcióvezető is a jelentés mellett voksolt.

A Fidesz kizárása az Európai Néppártból (EPP) először 2019 tavaszán, az EP-választás előtt merült fel, amiatt, hogy a magyarországi kormány Jean-Claude Junckert, az akkori bizottsági elnököt (és egyben néppárti politikust) kigúnyoló plakátkampányt indított.

Kisvártatva a Néppárton belül felfüggesztették a Fideszt, s három politikust bíztak meg azzal, hogy vizsgálódjék az ügyben. A „bölcsek tanácsa” azonban nem jutott dűlőre.

Közben megalakult az új, 2019 májusában megválasztott Európai Parlament, amelyben a fideszes képviselők ugyanúgy a néppárti frakcióhoz csatlakoztak, mint ahogy a párt felfüggesztése előtt is.

Egyedüli különbség az volt, hogy Orbán Viktor nem vehetett már részt az EU-csúcsokat megelőző, néppárti miniszterelnökök találkozóin.

Tavaly februárban  az EPP kongresszusa ismét elodázta a döntést a Fidesszel kapcsolatban: fenntartották a Fidesz felfüggesztését, azzal, hogy 2021 első feléig tovább vizsgálják a helyzetet.

Decemberben aztán újfent felvetődött a Fidesz kizárása, miután a magyarországi kormány az EU-s költségvetés vétójával fenyegetőzött, illetve amikor a vitában Deutsch Tamás a „Gestapo módszereihez” hasonlította a frakcióvezető, Manfred Weber stílusát. Deutsch végül kétszer is bocsánatot kért, majd pedig lemondott minden EP-tisztségéről.

A kizárást szorgalmazó pártok ekkor elérték, hogy kineveztek egy bizottságot a Néppárton belül, amelynek az lett a feladata, hogy átírja a frakció belső szabályzatát az új tagok felvételét és a régiek kizárását illetően.

2021 februárjára elkészült a szabályzat módosítása. E szerint a módosítás szerint immár nemcsak egyes tagok, hanem egy teljes párt is kizárható a frakcióból.  A frakció tagjainak 15 százaléka is kezdeményezheti majd egy tag vagy akár egy csoport felfüggesztését vagy kizárását, ebben az esetben kétharmados többségre lenne szükség a döntéshez.

Orbán Viktor február 28-án írt egy levelet Manfred Weber frakcióvezetőnek, miszerint ha a 26-án beterjesztett változatot a párt frakciója elfogadja, akkor a fideszesek elhagyják a képviselőcsoportot, és nem várják meg, hogy az új szabályok alapján szavazzanak a kizárásukról is.

Végezetül a Néppárt vezetése belenyúlt a frakciószabályzat módosításába:  míg a 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna rakni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene.

A Néppárt ma szavaz az új szabályzatról.

(Magyar Nemzet, 444.hu, Telex, Mérce)

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs