Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kilátásba helyezte Orbán a Néppártból való kilépést, még mielőtt kiraknák

Ez a cikk több mint 3 éves.

Március elején alapszabályt módosít az Európai Néppárt (EPP), a tervek szerint úgy, hogy onnantól kezdve teljes képviselőcsoportokat is ki lehessen zárni a frakcióból, ne csak egyes képviselőket.

A magyar kormánypárt két éve nem rendelkezik szavazati joggal a frakcióban, ekkor ugyanis felfüggesztették tagságát jogállamisági aggályok miatt. A frakció Fidesz-t gyakran élesen bíráló tagjainál akkor szakadt el a cérna, amikor december közepén Deutsch Tamás, a Fidesz-delegáció vezetője gestapózott egy ízeset Manfred Weber frakcióvezető egyik mondatára.

Mint ismeretes, Deutschot akkor csak az mentette meg az azonnali kizárástól, hogy kétszer is elnézést kért a szavaiért, de a az ügyét továbbra is napirenden tartják a konzervatív frakcióban.

A Deutsch-ügy komoly lökést adott a Fidesz-kritikus tagoknak a párttal szembeni küzdelemben, és előterjesztésük nyomán döntenek végül március elején arról, hogy a Fidesz ellen felhasználható módosítást elfogadják-e.

Orbán Viktor a jelek szerint nem várja tétlenül az egyértelműen fideszes problémára adandó választ, vasárnap nyílt levelet fogalmazott meg Weber frakcióvezetőnek, melyben kijelentette,

„Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk.”

Orbán sérelmezte levelében azt is, hogy hiába javasolt újfajta együttműködést a Néppártnak december elején, még csak választ sem kapott a felvetésére, viszont a képviselőcsoportok kizárásáról szóló javaslatot „rekordsebességgel” tették az asztalra.

Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak…

Posted by Novák Katalin on Sunday, 28 February 2021

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter december végén már úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy Manfred Weber „nem tette túl magát azon a csalódáson”, hogy ma azért nem az Európai Bizottság elnöke, mert a Sargentini-jelentés megszavazásakor „elárulta” a Fideszt. A Néppárt és a magyar kormánypárt között feszülő ellentét pedig eredményezheti azt, hogy egy év múlva a Fidesz már nem a mostani pártcsaládja sorait gazdagítja.

„A Néppárt számára a Fidesz, mint a pártcsalád legsikeresebb tagja a jövőt jelenthetné, de a jövőről le is lehet mondani. Úgyhogy, nagy összegben ne fogadjon” – fogalmazott Gulyás azzal kapcsolatban, mekkora tétben lehetne arra fogadni, hogy a Fidesz jövőre is a Néppárt tagja marad.

Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs