Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Göd polgármestere szerint az Alkotmánybíróság politikai alapon hozott döntést a különleges gazdasági övezetről

Ez a cikk több mint 3 éves.

Múlt pénteken hozta nyilvánosságra az Alkotmánybíróság azt a határozatát, amely szerint a Samsung óriás akkumulátorgyárának kiszolgálása érdekében létrehozott gödi különleges gazdasági övezet létrehozása nem volt alaptörvény-ellenes, viszont azt is kimondja, hogy a kormánynak támogatást kell biztosítania az önkormányzatok feladatainak ellátásához.

Bár első, rövid reakciójában sikerként könyvelte el a döntést Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere, sokadik ránézésre sem feltétlenül tűnik úgy, hogy az alkotmányjogi panaszt benyújtó önkormányzat elérte a célját. A dolog furcsasága ugyanis, hogy miközben az AB jogszerűnek ítélte a Samsung adójától és saját területe egy részétől tavaly tavasszal megfosztott Göd kisemmizését, egyben aggályosnak találta az önkormányzatok ellehetetlenítését is.

Balogh most egy hosszabb reakciót tett közzé Facebook-oldalán, ahol tisztázza, természetesen utóbbit tartja sikernek, szerinte ugyanis az Alkotmánybíróság egyértelműen megállapította, hogy az önkormányzatok kivéreztetése, a feladataik ellátásának hátráltatása alkotmányellenes. Ez utalás nemcsak a különleges gazdasági övezet elvételére, hanem az egyéb kormányzati elvonásokra is (mint a gépjárműadó, az idegenforgalmi adó vagy az iparűzési adó), vagyis minden önkormányzat jól járhat vele. Emellett azt is pozitívumnak tekinti, hogy több alkotmánybíra  – a többséggel szemben – különvéleményben érvelt a különleges gazdasági övezet alaptörvény-ellenessége mellett, illetve a Samsung adójának egyeztetés nélküli elvétele és újraosztása ellen.

Az Alkotmánybírósági döntés egyben azt is jelenti, hogy a továbbiakban nemzetközi szinten folytatódhat az ügy, így a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság is szóba jöhet (bár erről egyelőre nem lehet tudni  semmi biztosat), a lehetséges jogi lépéseket még vizsgálják.

Balogh ugyanakkor hozzáteszi:

„Nem vagyok túlzottan elégedett a döntéssel, úgy gondolom, hogy az Alkotmánybíróság nem jóhiszeműen, hanem politikai alapon hozta meg a döntését ezzel a határozattal. Egyes, egészen cinikus részeit nehezen veszi be a gyomrom” – ilyen például az, amely szerint a Samsung-gyár területének kiszakítása Gödből „közfeladat ellátása érdekében” nem számít kisajátításnak.

„Úgy gondolom, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy érvényt szerezzünk az igazunknak, még akkor is, ha az út a csillagokhoz tövissel van kirakva. Meg kell akadályozzuk, hogy a Fidesz-kormány a magyar polgárok ellenében, egy óriáscég érdekét a szeme előtt tartva zsigerelje ki az önkormányzatokat. Úgy gondolom, az látszik, ha jogról van szó, akkor érdemes a falig elmenni”

– írja Balogh.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester is az önkormányzatok győzelmeként ünnepelte az AB határozatát, azt ugyanakkor érdemes megjegyezni:

egyelőre kérdéses, hogyan tudják érvényesíteni az önkormányzatok az AB által előírt alkotmányos követelményt,

egy alkotmánybírói különvélemény ugyanis arra is felhívja a figyelmet, hogy olyan garanciális szabályozásra van szükség, amely biztosítja, hogy forráselvonásra tényleg csak akkor kerülhessen sor, ha az nem veszélyezteti az önkormányzat feladatainak ellátását, és szükség esetén azzal egyidejűleg a kompenzációról is rendelkezik.

Balogh ezzel kapcsolatban azt írja: ha alapvetően egy „elvi nyilatkozatról” van is szó, úgy gondolja, nagyon fontos megállapítást tett az Alkotmánybíróság azzal, hogy kimondta, nem lehetetlenítheti el a kormány az önkormányzatokat.

Mint arról beszámoltunk, a kormány 2020 áprilisában a gödi önkormányzat területén jelölt ki gazdasági övezetet, ami a Samsung komoly lakossági ellenszenvet kiváltó akkumulátorgyárát és a körülötte található, köztulajdonban álló közutakat, köztereket foglalja magában. Ez egyben azt is jelentette, hogy sem a gödi önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nincs a továbbiakban beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen, a lakosságot zavaró tevékenységet végezhetnek ott (ilyen például a környékbeliek idegeit jó ideje tépázó, a megengedett határértéket gyakran átlépő  zajterhelés), ugyanis az övezet tulajdonjoga a Pest megyei önkormányzatra szállt át. Vele együtt pedig a Samsung által eddig Gödön befizetett iparűzési adója is a megyéhez került, amiről nemrég kiderült: csupán kevesebb mint a felét osztja vissza a gyár által leginkább terhelt településnek.