Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Repülővel utazott el a bebörtönzött Navalnij felesége Németországba

Ez a cikk több mint 3 éves.

Repülőgépen hagyta el Moszkvát a múlt hónap végén bebörtönzött, azóta pedig 2 és fél év büntetőtáborra ítélt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij felesége, Julia. Az orosz Interfax hírügynökség arról számolt be, Julia Navalnaja repülőgépe Németország felé távozott ma, helyi idő szerint délután 4.15-kor, a gép úticélja a frankfurti repülőtér volt.

Az ügynökség kiemelte, hogy a nő hirtelen távozásának okai nem ismertek. Hozzá közelálló források azonban hangsúlyozták, szó nincs arról, hogy Julia végleg elhagyná Oroszországot, csupán egy időleges távollétről van most szó.

Julia Navalnaja jogi képviselője, Szvetlana Davidova viszont nem kívánta a sajtónak megerősíteni az értesüléseket. Navalnaja korábban, február 1-én maga is bíróság elé kellett, hogy álljon Navalnij ügyében.

Alekszej Navalnij és Julia Navalnaja január 17-én tértek haza repülőgéppel Berlinből, ahová Navalnijt azután szállították, hogy 2020. nyarán az omszki repülőtérről Moszkva felé tartva a gépen rosszul lett, ami azután Omszkba szállította. Az omszki kórházba később még Juliát sem akarták beengedni hozzá házassági anyakönyvi kivonat nélkül. Állapotáért aggódó nyugati civil szervezetek végül megszervezték, hogy Navalnijt elengedjék, és repülővel a berlini Charité kórházba szállították.

A nyugati sajtó és a német kormány is azzal vádolják Vlagyimir Putyin kormányát, pontosabban az általuk irányított orosz belbiztonságot, hogy ők mérgezték meg a kritikus, milliók által követett Youtube-csatornát is működtető ellenzéki aktivistát novicsok idegméreggel. A vádakat Putyin kormánya tagadja.

Január 17-én Navalnij úgy döntött, nem maradhat Berlinben és repülővel Oroszország felé indult. Gépét azonban az orosz hatóságok először egy katonai bázisra irányították, majd leszállás után itt azonnal elfogták és letartóztatták a férfit, akit néhány héttel később azzal a váddal állítottak bíróság elé, hogy megszegte egy további ügyében a szabadlábra helyezésének feltételeit (korábban sikkasztási vádak miatt ítélték börtönre).

Nemrég, január 29-én pedig végül két év szigorú büntetőtáborra ítélték a mérgezésből éppen csak felépült Navalnijt, holott kiszabadításáért január 17-i elfogása után tömegtüntetések indultak országszerte, amelyeken több ezer embert tartóztattak le, és hurcoltak börtönbe az orosz belbiztonsági szervek.