Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novicsokkal mérgezték meg Alekszej Navalnijt a német kormány szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy rendkívül veszélyes idegméreggel, a novicsokkal mérgezték meg a múlt héten Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát, aki azután lett rosszul, hogy augusztus 20-án a tomszki, szibériai repülőtéren megivott egy pohár teát. Ezek után az omszki kórházba, majd hosszas diplomáciai huzavona után végül Berlinbe, a Charité kórházba szállították át, továbbra is kómában fekszik.

Azt korábban is nyilvánosságra hozták a kórház orvosai, hogy Navalnijt megmérgezhették Tomszkban, arról azonban az erre vonatkozó vegyészeti vizsgálat után csak ma adtak ki közleményt, hogy a mérgezés egy nagyon ritka, és nagyon veszélyes idegméreg, a novicsok segítségével történhetett.

A novicsok idegméreg, amit a Szovjetunióban fejleszetettek ki 1971 és 1973 között, a hadsereg különleges és titkos vegyészeti kutatásaiért felelős Foliant program keretében, és létezésének tényét csak 1992-ben szivárogtatta ki három orosz tudós. A jelenleg ismert legveszélyesebb idegméreg. A hagyományosan a harcászatban használt méreg bináris vegyifegyver, ami azt jelenti, hogy két, jóval kevésbé veszélyes prekurzor vegyületből a támadás előtt közvetlenül keveredik össze, a prekurzorok szállítása és tárolása viszont jóval veszélytelenebb.

A nyugati titkosszolgálatok és sajtó információi szerint 2018-ban éppen ilyen vegyifegyverrel kísérelték meg az orosz GRU titkosügynökei Szergej Szkripal korábban átállt orosz kém és lánya Julia meggyilkolását az angliai Salisburyben. Ezt azonban hitelt érdemlően azóta sem sikerült bizonyítaniuk.

A német szövetségi kormány az orvosok által publikált eredmények után maga is közleményt adott ki, amelyben minden kétséget kizáróan bizonyítottnak vélik, az orosz kormánynak ezért súlyos kérdésekre kell ezek után választ adnia.

„A méreg a tesztekből egyértelműen azonosítható volt” – nyilatkozta ma délután Angela Merkel német kancellár, hozzátéve hogy a teszteket német katonai laboratóriumok végezték el. Tőle szokatlanul oroszkritikus hangon mindehhez hozzátettte: „nagyon bonyolult kérdésekkel találtuk szemben magunkat, amelyeket immár csupán az orosz kormány tud megválaszolni és meg is  kell, hogy válaszoljon.”

Miért fontos Alekszej Navalnij?

Bár a korrupcióellenességen túl politikai elképzelései rendkívül homályosak, de két fontos jellemzőjük a visszatérő nacionalista retorika és a neoliberális gazdasági nézetek. Márpedig ez az ideológiai keverék senkire se emlékeztet jobban Oroszországban, mint magára Vlagyimir Putyinra.

Portrénk az orosz ellenzéki aktivistáról itt olvasható.

A népszerű orosz ellenzéki aktivista egyik közeli munkatársa, Leonyid Volkov Twitteren azt írta, a tény, hogy Navalnij ellen éppen a novicsokot használták egyértelműen az orosz hivatalos szakszolgálatokat keverte gyanúba, de egyben súlyos üzenetet is jelent Vlagyimir Putyin ismertebb kritikusai számára.

„Az, hogy novicsokot használtak Navalnij ellen 2020-ban, nem más, mint hogy a tettes egyenesen az autogramját hagyta ott a bűncselekmény helyszínén”- hangsúlyozta Volkov.

Alekszej Navalnijt a múltban már többször érte súlyos támadás, egy ízben arcát fertőtlenítővel öntötték le. Most azután lett súlyosan rosszul, hogy részletesen beszámolt videóiban oroszok millióinak arról, mi történik éppen Belaruszban, valamitn tovább folytatta az orosz állami korrupciós ügyeket feltáró, oknyomozó sorozatát is.

(The Guardian, Meduza)