Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Navalnij feleségét már holnap bíróság elé állítják Moszkvában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap délután vették őrizetbe az orosz hatóságok Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus feleségét, gyakorlatilag percekkel azután, hogy csatlakozott Moszkvában az egyik, férje szabadon engedését követelő tüntetéshez.

Navalnaját órákon keresztül tartották fogva egy rendőrőrsön, ügyvédje, Szvetlana Davidova szerint úgy, hogy egyáltalán nem engedtek be hozzá senkit, még jogi képviselőjét sem.

Mielőtt a délutáni órákban kiengedték, közölték vele, hogy másnap, azaz hétfőn már meg is kell jelennie a körzeti bíróságon, ahol a gyülekezési törvény megsértésével fogják vádolni, amit Oroszországban 20 ezer rubeles (kb. 80 ezer forint) pénzbírsággal és 15 napig terjedő elzárással is büntethetnek.

Ahogy arról napközben mi is beszámoltunk, paprikasprével, sokkolókkal és egyéb kényszerítő eszközökkel léptek fel az orosz rendőrség és a speciális erők tagjai a vasárnapi Oroszország-szerte száznál is több városban megtartott megmozdulásokon, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus őrizetbe vétele ellen szerveztek ellenzékiek.

Mint ismert, Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva tartóztatták le, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Múlt hét szombaton tartották a Navalnij melletti demonstrációk első etapját, akkor a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – résztvevője volt annak ellenére, hogy hivatalosan a járványügyi szabályok miatt illegális a gyülekezés. Közülük mintegy 4 ezer embert őrizetbe vettek. Még az első tüntetések után egy héttel is több embert letartóztattak Navalnij közvetlen munkatársai közül: köztük szóvivőjét, Kira Jarmist és Nyikolaj Ljaszkint, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársát is.

A vasárnapi tüntetéseken a Meduza által idézett források szerint több mint 5000 embert vettek őrizetbe a hatóságok, volt olyan is köztük, akit előtte sokkolóval „szereltek le”, az illető eszméletét is vesztette az intézkedés közben.

(Meduza)