Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Navalnij: „A hatalom bábként használ ellenem egy 95 éves veteránt”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alekszej Navalnij a héten másodszorra áll bíróság elé. Ahogy arról kedden beszámoltunk, az orosz ellenzéki aktivista felfüggesztett börtönbüntetését a bíróság letöltendőre változtatta az ügyészség javaslatára, így 2 év 8 hónap börtön elé néz. Alighogy megszületett az ítélet az ügyben, a politikust ismét tárgyalóterembe küldték.  Navalnij ellen az úgynevezett Yves Rocher ügyen kívül két másik eljárás is folyamatban van. Az egyikben azzal gyanúsítják, hogy nonprofit szervezetei nem megfelelően használtak fel 4,8 millió dollárnyi támogatást, az aktivista ezért akár 10 évet is kaphat. A mai napon pénteken pedig egy második világháborús orosz veterán rágalmazásáráról szóló perben kell felelnie az ellene felhozott vádakra. Németországi kórházi kezeléséből hazatérve ez a harmadik bírósági tárgyalása.

Az ügyészség szerint Navalnij megsértette a veterán méltóságát azzal, hogy árulónak nevezte Twitteren, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen másokkal együtt ünnepeli azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé tette, hogy Vlagyimir Putyin akár 2036-ig is Oroszország elnöke maradhasson.


A Videón Ignat Artyemenko 95 éves veterán mellett egy volt kulturális miniszter, Artyemij Lebegyev belsőépítész és Ivan Ohlobisztyin színész is szerepel. Navalnij bejegyzésében korrupt lakájoknak, árulóknak és az ország szégyenének nevezte őket.  A politikus egymillió rubeles pénzbírságra, vagy 240 óra  közmunkára számíthat amennyiben bűnösnek ítélik.

A Newsru.com tudósítása alapján a tárgyalás kezdete után Navalnij kérelmezte, hogy legalább fél órában átolvashassa az ügy aktáit, a bíró erre azt válaszolta, hogy az eljárás már augusztus óta van a bíróságon, azóta nem érdeklődött utána senki a védelem részéről. Erre Navalnij annyit felelt (utalva mérgezésére) ,,Augusztus óta sok dolgom volt”.

Navalnij ezután azt kérte hadd beszélhessen ügyvédjével négyszemközt, a bíró erre azt választolta: ,,Ezt  hogy képzeli? Nekem azt mondták nincs erre lehetőség, kommunikáljanak írásban.”

Navalnij: ,,És mégis hogyan? Jogom van ahhoz, hogy négyszemközt beszéljek a védelemmel, és ön megfoszt ettől.”

Erre a bíró azt felelte, valaki beleegyezésére vár, majd megnézte a telefonját. Navalnij ügyvédje, Vagyim Kobzev ekkor közbeszólt:

,,Alekszej, a bíró megkérdezett valakit hogy lehet-e és most várja a döntést, itt nem ő a főnök.”

A tárgyalás további részében az ellenzéki aktivista kifejezte nemtetszését és undorát, hogy a hatalom bábként használ fel egy a 95 éves védtelen öregembert (Artyemenko egészségügyi okokból videóhívásban csatlakozott a tárgyaláshoz) családtagjai pedig pénzért kiárusítják a hatalom,,PR peréhez”. ,,A Kreml-nek szüksége van szalagcímekre”  mondta, ,,Navalnij rágalmazott egy veteránt. Ha kell, hívjátok ide a sajtót.”

Artyemenko a tárgyalás során egy darab papírról olvasta fel tanúvallomását, majd egészségére hivatkozva kérte, kihallgatása befejezését. Nem sokkal később rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá, hozzátartozója pedig szünetet kérelmezett a tárgyalásban.

A politikus szerint sok mindent elárul, hogy a rágalmazás tárgyát képező Twitter bejegyzés videójában látható többi szereplő nem jelentette föl.  Úgy véli Putyin és barátai egy nagypapa háborús medáljai mögé bújva próbálják menteni magukat.