Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biden nemzetbiztonsági szintre emeli a klímakatasztrófa elleni küzdelmet

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Reuters által megszerzett fehér házi dokumentumok szerint jövő szerdán Joe Biden amerikai elnök újabb, klímakatasztrófa elleni lépéseket fog bejelenteni. Az új rendeletek szerdától nemzetbiztonsági szintre emelik az ügyet. A Fehér Ház hivatalos forrásai egyelőre nem nyilatkoztak a részletekről.

Gina McCarthy, az elnök klímaügyi tanácsadója egy polgármesterekkel tartott videokonferencián így fogalmazott:

„Már jeleztünk egy sor dologgal kapcsolatban, hogy nem látjuk jónak az irányt, és amelyeket vissza akarunk fordítani, de ezen a héten látni fogják, hogyan haladunk előre a jövőről alkotott elképzeléseinkben.”

Donald Trump korábbi elnök klímaváltozással kapcsolatos tényeket erőteljesen tagadó, azokat figyelembe nem vevő politikája érhet ezzel, illetve a Biden első napján kiadott rendeletekkel véget.

Négy éves hivatali ideje alatt Trump mintegy 100 klímával és környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozást vont vissza, miközben az „energia-felsőbbség” politikáját folytatta, hogy maximálja az olaj, földgáz és szénkitermelést, illetve exportot.

Amerika klímapolitikája sokkal nagyobb hatással van az életedre, mint hinnéd

A kímaváltozás szempontjából egyáltalán nem másodlagos, hogy ki van a Fehér Házban, ugyanis az elmúlt évtizedek globális klímapolitikáját egy ország sem alakította olyan erősen, mint az Egyesült Államok.

A Partizán videója:

Mindeközben John Kerry, Biden klímaügyi különmegbízottja jelezte, hogy Kína legutóbbi ígérete az üvegházhatású gázok kibocsájtásával kapcsolatban nem elegendőek. Szeptemberben a kínai elnök, Hszi Csi-ping elkötelezte országát amellett, hogy 2060-ra karbonsemlegessé válik, és egyéb, ambíciózus rövid távú ígéretet is tett. Kerry szerint az új amerikai vezetés diplomáciai nyomásgyakorlással fogja a klímaváltozás elleni küzdelemre sarkallni a különböző országokat.

Noha szinte minden főbb, nyugati hatalom kritizálta ezt, Donald Trump az „Amerika az első”-programja keretében négy éve meghirdette, nem hajlandó együttműködni nemzetközi szervezetekkel és fórumokkal a klíamváltozás, vagy a konfliktusmegoldás területén, a Covid-19 járvány kitörése után pedig az országában elharapózó súlyos helyzetért is elsősorban Kínát és a WHO-t tette felelőssé.

Joe Biden választási ígéreteihez híven most mindezt visszafordítaná, és azt ígéri „helyreállítja Amerika helyét a világban.” Mint ahogy arról azonban mi is többszörrészletesen írtunk, eddigi miniszteri kinevezései arra utalnak, ez a világ inkább egy régi Trump előtti konszenzus visszatérését, és nem teljesen új fejezetet jelentenek majd.

(Reuters)