Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beiktatták az Egyesült Államok 46. elnökét, a demokrata Joe Bident

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon iktatták be hivatalosan a megválasztott demokrata elnököt, Joe Bident, valamint Kamala Harrist, aki az Egyesült Államok első színesbőrű és női alelnöke is egyben. Biden beszédében főképpen az összetartás és a járvány elleni küzdelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az eskütételt, valamint az azt megelőző ceremóniát itt lehet visszanézni:

Biden családjának 127 éves Bibliájára téve a kezét tette le elnöki esküjét, és azzal kezdte: a mai napon nem egy elnökjelölt, hanem maga a demokrácia győzedelmeskedett. Ezután pedig köszönetet mondott a jelenlevő korábbi elnököknek: Clintonnak, Bushnak és Obamának, de megemlítette Jimmy Cartert is. Biden természetesen rögtön kitért a koronavírus-járványra is, amelyben eddig többen vesztették életüket, mint a második világháborúban – szerinte ezen a helyzeten gyorsan változtatni kell. (Az elnök nem rég jelentette be 1,9 billió dolláros koronavírus-segélycsomagját, amely tartalmazza az oltások árát, a minimálbér emelését, valamint gyermekjóléti segélyt is, erről itt írtunk bővebben.)

A demokrata elnök kihangsúlyozta, hogy véget kell vetni a belföldi terrorizmusnak, és nem szabad tűrni a fehér felsőbbrendűséget hidető eszméket sem.

(Ezzel vélhetően arra a január hatodikai napra gondolt, amikor a volt elnök, Donald Trump támogatói rohanták meg az amerikai törvényhozás legfőbb épületét, a Capitoliumot.)

Biden szerint az élet mindig is az egyenlőség és a rasszizmus közötti örlődésről szólt, ám a legnehezebb pillanatokban mindig voltak elegen, akik előrébb tudták vinni az országot. Hozzátette: bár az amerikaiak képesek rá, hogy tisztelettel és méltósággal tekintsenek egymásra, jelenleg nem egy nemzetet, hanem egy káoszba fulladt országot lát, amelyet újra az Egyesült Államokká kell tenni.

Ezután a változás fontosságát hangsúlyozta: kiemelve, hogy 108 éve még az utcára kellett vonulniuk a nőknek, hogy szavazójogot szerezhessenek, már az ország első női alelnöke állhat az oldalán Kamala Harris személyében. Biden azt ígérte: minden amerikai elnöke lesz, és ugyanúgy fog azoknak a jogaiért is küzdeni, akik nem rá szavaztak, mint azokéért, akik igen.

A frissen beiktatott elnök szerint minél hamarabb véget kell vetni annak a harcnak, amely a republikánusokat a demokraták, a vidékieket a városiak, a konzervatívokat pedig a liberálisok ellen fordítja.

Szerinte éppen ezért nem az a megoldás, hogy befelé fordulunk és nem bízunk azokban, akik máshogyan néznek ki, mint mi, vagy nem ugyanaz a vallásuk, mint nekünk, vagy éppen nem ugyanabból a hírforrásból tájékozódnak, mint mi. Az előttünk álló munkára, a koronavírus legyőzéséhez ugyanis mindenkire szükség van – ezért félre kell tenni a politikát, hogy szembenézhessünk a járvánnyal. Ezután egy pillanat csendet kért, hogy megemlékezhessenek a vírus több, mint 400 ezer amerikai áldozatáról.

Biden már a POTUS, azaz a President of the United States, vagyis az Amerikai Egyesült Államok elnökének hivatalos Twitter-fiókját is átvette:

Magát a ceremóniát a koronavírus-járványra tekintettel szigorú előírások mellett rendezték meg, komolyan korlátozták a meghívottak számát, illetve csak maszkban, negatív koronavírus-teszttel lehetett megjelenni. A Capitolium két héttel ezelőtti ostroma miatt a rendet 25 ezer gárdista és 10 ezer rendőr, szövetségi ügynökök és a titkosszolgálat tagjai védték.

Címlapkép: Joe Biden, Facebook