Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Joe Biden: „A nép akarata érvényesült”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Élesen bírálta Donald Trumpot nem sokkal a választási sikerét megerősítő elektori kollégiumi szavazás után a delaware-i Wilmingtonban magyar idő szerint kedd hajnalban elmondott beszédében Joe Biden, aki szerint a „nép akarata érvényesült” hogy az elektorok megerősítették őt november 7-én kihirdetett győzelmében.

Az Amerikai Egyesült Államok elektori kollégiuma 538 elektorból álló testület, amely hivatalosan az USA elnökét választja meg. Az elektorok – nagyon ritka történelmi kivételektől eltekintve – valamennyi esetben az államukban megrendezett választásokon a választópolgárok leadott voksai alapján szavaznak az elnök személyéről.


Biden szerint „legfőbb ideje volt továbblépni” egy olyen választás után, amely „próbára tette” az amerikaiak ellenállóképességét mondta azt követően, hogy Hawaiin az utolsó négy elektor is leadta szavazatát,ezzel véget vetve Donald Trump regnáló elnökhetek óta tartó, az eredmények hiteltelenítésére irányuló kísérletének.

A győztes úgy véli, az idén lezajlott választásés  annak példátlan utóélete végül „a demokráciát diadalával” zárult.

Itt foglalkoztunk hosszabban azzal, hogy a perek és újraszámlálások kezdeményezése miért tűnt racionális lépésnek Trump részéről.

A 306 – 232 arányú, Biden győzelmét kőbe véső elektori végeredmény az elektori szavazás előtt Trump cslást kiáltva heves kampányt folytatott a szavazatok újraszámolásáért. A távozó elnök egyébként nem csak az elektori szavazást, hanem a popular vote-ot is elveszítette, vagyis nemcsak az államok kvóta szerint delegált – és közjogi értelemben is döntő – elektorainak voksait tekintve maradt alul, hanem az USA választásra jogosult lakosságának összességét nézve is: ebben az az összevetésbe mintegy hétmillió szavazattal nyert többet Biden.

Trump még azt követően is dühös tweetekben tagadta Joe Biden győzelmét, hogy engedélyezte a kormányzati átadás-átvétel eljárásának hivatalos megkezdését.

A megválasztott elnök szerint Trump hadakozása az eredményekkel szemben „lelkiismeretelen” cselekedet volt, és külön elítélte azokat a republikánus képviselőket és államügyészeket is beszédében, akik beálltak Trump mellé a szervezett csalásról szóló alaptalan vádaskodásba, ezzel szerinte legitimálva Trump azirányú erőfeszítéseit, hogy érvényes szavazatok tízmillióit semmisítsék meg Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Gerogiában. Biden szerint az ő viselkedéseük szembemegy a jogállammal, és aláássa a közintézményekbe vetett bizalmat. Ugyanakkor köszönetett mondott azoknak a politikai ellenfeleinek, akik már korábban elsimerték győzelmét.

A megválasztott demokrata elnök az előtte álló négyéves kormányzati ciklusról elmondta, reméli, hogy az elmúlt évek lövészárokharcával szemben „az együttműködés új korszaka” jön el a republikánusokkal.

Joe Biden új kormányának tagjairól itt írtunk bővebben.

Az elnökválasztás lezárultával Biden a novemberben a törvényhozásba választott képviselőket egyből munkába hívta, hogy a koronavírus ellni harcot – szomorú mementója volt ugyanis a járványnak, hogy Biden hivatlos győzelmének napján, azaz hétfőn a hllálos áldozatok száma elérte a 300 ezret az USA-ban.

(The Guardian)