Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriási koronavírus-mentőcsomagot jelentett be Joe Biden

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bemutatta a 1.9 billió dollárt érő koronavírus-csomagját Joe Biden, a megválasztott demokrata elnök, számolt be róla az NPR. Az American Rescue Plan (magyarul egyszerűen csak Amerikai Mentőcsomag) tartalmazza az oltások árát, a minimálbér emelését, valamint gyermekjóléti segélyt is.

„Nem nehéz belátni, hogy egy olyan gazdasági – és egészségügyi krízishelyzet közepén vagyunk, amely generációnként csak egyszer történik meg. A mély emberi szenvedés a szemeink előtt játszódik le”

-nyilatkozta Biden.

A mentőcsomaggal Biden állampolgáronként 1400 dollárt szán közvetlenül folyósított, gazdaságélénkítő csekkekre, kiegészítésképpen a tavaly decemberben elfogadott fejenkénti 600 dolláros javaslat mellé, amelyet Trump az első körben alá sem akart írni. A megválasztott elnök emellett 160 milliárdot osztana ki az országos koronavírus-elleni oltási programra, amelyből 20 milliárd az anyag terjesztésére, elosztására mehet el és 50 milliárd dollár jutna a széleskörű tesztelésre.

Biden korábban azt írta Facebookon, támogatja Bernie Sanders javaslatát a fejenkénti 2000 dolláros csekkekről, de úgy tűnik, ebből a könnyebb egyezkedés miatt most hamar kihátrált.

A védőcsomag egyik javaslata arra szólítja fel a Kongresszust, hogy 170 milliárd dollárt fektessenek az általános- és középiskolai oktatás fejlesztésébe, valamint a felsőfokú tanulmányokba. Az összegből Biden 130 milliárd dollárt csak arra szánna, hogy az iskolákat biztonságosan újra lehessen nyitni.

Biden emellett kampányígéretéhez híven központilag óránként 15 dollárra emelné meg a minimálbért, de milliárdok jutnának gyermeknevelési támogatásra, étkeztetési és ingatlanbérlési, valamint víruskezelési programokra.

A csomagban egy 350 milliárd dolláros vészhelyzeti alap van elkülönítve, amelyet állami és helyi szinten is felhasználhatnak az önkormányzatok.

Bár Jon Ossoff georgiai győzelme után a demokrata képviselők Kamala Harris alelnök szavazati jogával többségbe kerültek a Kongresszusban, lehetséges, hogy Bidennek nem lesz egyszerű átvinnie a csomagot a törvényhozáson. A mentőcsomag egyes részeit – például a minimálbér emelését – alapvetően támogatják a demokraták, de egy szenátor (a mérsékelt eszméket képviselő nyugat virginiai Joe Manchin) már jelezte, hogy nem ért egyet a gazdaságélénkítő javaslat egyes részeivel. A másik oldal, a republikánusok is éppen ezt a részét támadták a csomag bejelentését megelőző tárgyalások alatt.

Ha Manchin, valamint még páran tiltakoznak a csomag ellen, akkor jelentős mértékű segélytől esnek majd el az amerikaiak. A végső szavazat Biden alelnökét, Kamala Harrist illeti majd meg.

Az Egyesült Államokban eddig már több, mint 385,000 ember vesztette életét valamilyen, koronavírushoz köthető okból, a legtöbb kórház pedig teljes kapacitáson van, hogy ellássa a betegeket. Az előző elnökkel, Donald Trumppal ellentétben Joe Biden kampánya során teljes mellszélességgel kiáll az oltás fontossága mellett, valamint azt ígérte: elnökségének első száz napjára központilag is kötelezővé teszi a maszkviselést.

Címlapkép: Joe Biden, Flickr