Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump elrántotta a kormányt az utolsó pillanatban, jöhet a munkanélküli segély az USA-ban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nemrég kétpárti egyeztetések révén létrejött egy 2300 milliárd dolláros mentőcsomag az Egyesült Államokban, amiből sok millió amerikainak járna, akik a koronavírus okozta válság miatt elvesztették a munkájukat, és hamarosan lejár a munkanélküli segélyük.

Ezt a mentőcsomagot kezdetben támogatta a leköszönő elnök, Donald Trump is, de néhány napja visszavonta a támogatását, ami miatt a segélyek kifizetése, illetve a kormányzat működése is bajba került.

Az elnök támogatásának visszavonásával mind a republikánus, mind pedig a demokrata pártok kongresszusi képviselőit meglepte. A segélycsomag, amely 892 milliárd dollárnyi (mintegy 265 000 milliárd forintnyi) segély kifizetését – beleértve a december 26-án lejáró speciális munkanélküli-ellátások meghosszabbítását – tenné lehetővé, és 1400 milliárd dollárt biztosítana a normál kormányzati kiadásokra, csak az elnök szignójára várt.

Donald Trump Twitterén közölte akkor, hogy szerinte a tervezet túl sokat fordítana kulturális kiadásokra, így azt nem támogatja. Ha a kongresszusnak nem sikerül megállapodnia a költségvetésről, akkor mindig részleges kormányzati leállás (government shutdown) veszi kezdetét, azaz a közszolgáltatások egy része nem fog tovább működni, a közszférában dolgozók nem kapnak fizetést, a segélyek és támogatások kifizetése akadozni fog.

Joe Biden megválasztott elnök élesen kritizálta akkor Trump lépését, aminek szerinte súlyos következményei is lehettek volna. Most azonban Trump meggondolta magát, és vasárnap aláírta végül a polgároknak közvetlenül is segítő gazdasági stimulust.

A Reuters amerikai hírügynökség szerint egyelőre semmit nem lehet tudni róla, hogy miért gondolhatta meg magát, mindenesetre miután Mar-a-Lago-i tengerparti golfklubjában zárt ajtók mögött aláírta a törvényt, igyekezett pozitív üzenetet közvetíteni a pálfordulásával kapcsolatban. Nyilatkozata szerint úgy írta alá a törvényt, hogy azzal „erős üzenetet küldött a Kongresszusnak, hogy a pazarló részeket el kell távolítani” abból. „Sokkal több pénz fog érkezni” tette hozzá nyilatkozatához, ám az egyelőre nem világos, hogy itt mire gondolt.

A Demokrata Párt most a fejenként 600 dolláros segélyt minden valószínűség szerint megpróbálja majd tovább bővíteni, és 2000 dollárosra változtatni az eredetihez képest. Ezt a javaslatot még hét hónappal ezelőtt terjesztette be többek közt Bernie Sanders és Kamala Harris.

(Reuters)