Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ossoffot kihirdette győztesnek a CNN, így biztos demokrata többség a törvényhozásban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Georgia Biztossá vált Jon Ossoff győzelme a georgiai szenátorválasztáson, és ezzel a Demokrata Párt megszerezte a többséget a teljes Kongresszusban. Ezidáig csak a képviselőházban volt többsége a pártnak, de az utolsó két szenátor megválasztásával végül a szenátust is behúzták.

Elvileg nincs szenátusi többsége egyik pártnak sem, éppen 50-50 képviselőjük van (illetve a demokratáknak 48, két velük szavazó függetlennel), de szavazategyenlőség esetén Kamala Harris megválasztott alelnök szavazatával megvan a demokrata szavazati többség.

Raphael Warnock lett az állam másik szenátora, őt már korábban győztesnek hirdette több újság is. Warnock a Demokrata Párt Bernie Sanders-féle szárnyához tartozik, vállaltan radikális baloldali (az amerikai politikai spektrumhoz viszonyítva legalábbis). Ahogy korábban írtuk, a fekete tiszteletesnél „szimbolikusabb figurát Biden elnök pártja nem is jelölhetett volna a nyáron a szenátori tisztségre.”

Warnock Martin Luther King egykori pulpitusán volt tiszteletes az atlantai Ebenezer Baptista Templomban, 2007 óta pedig a fekete polgárjogi mozgalom prominense.

Warnock 2016 óta Bernie Sanders baloldali politikáját támogatja, 2020-ban is elnökjelölti kampánya mellé állt. Támogatja a palesztinok jogaiért indított kezdeményezést is, és megígérte, hogy ha megválasztják, Bernie Sanders közegészségügyi javaslatának (Medicare for All), és általában a baloldalnak lesz igazi harcosa.

Címlapkép: Wikimedia Commons