Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mind a négy magyar orvos- és egészségtudományi egyetem alapítványi fenntartásba kerülhet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb egyetemekkel egyeztetett Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az alapítványi működés lehetőségéről, ezúttal a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel tárgyalt, közölte ma az MTI.

A modell értelmében az intézmények élére kinevezett kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit. Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

Palkovics most négy orvos- és egészségtudományi egyetem vezetőivel egyeztetett a modellváltás lehetőségéről, arra hivatkozva, hogy a struktúraváltás előnye egy rugalmasabb működés lenne, amelynek köszönhetően „a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülhetnek, a munkaerőpiacon is értékesebb tudást sajátíthatnak el”.

Hasonló indokkal kényszerítette ki a kormány a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását is: tavaly júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját. A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

A felsőkoktatásért felelős miniszter egy munkamegbeszélés keretein belül ismertette egy esetleges közfeladatot ellátó közérdekű alapítványi átadás lehetséges forgatókönyveit. A közlemény szerint a kormány a „gazdaságfejlesztés és az innováció központi szereplőiként kezeli az egyetemeket”, ezért az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti a felsőoktatási intézményekkel stratégiai és fejlesztési terveiket.

A modellváltás lehetőségére intézményi kezdeményezés esetén térnek ki; Palkovics a közlemény szerint kifejezetten hangsúlyozta, hogy az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvos- és egészségtudományi egyetemek ezt kifejezetten kérik.

A közelmúltban jelentek meg hírek arról, hogy a gödöllői Szent István Egyetem február elsejétől kerül alapítványi fenntartásba, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven. Az egyetem új alapítványi kuratóriumának tagja lesz Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Lázár János, országgyűlési képviselő is.

Címlapkép: Mérce