Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emelkedik a GYOD, de ez nem segít azokon, akik nem a gyermeküket ápolják otthon

Ez a cikk több mint 3 éves.

Januártól a hatályban lévő vonatkozó törvény szerint ismét emelkedik a gyermekek otthongondozási díjának (GYOD) összege – erről Novák Katalin családügyi államtitkár számolt be hétfőn a Facebook-oldalán egy videóban.

„Ez jó hír, ugyanakkor Novák Katalin nem tesz arról említést, hogy a Fidesz saját 2004-es határozati javaslatával szembe menve semmilyen valós emelést nem ad a nem gyermeküket otthongondozóknak” – ezt már Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő tette hozzá, közleményben reagálva Novák videójára.

Ungár szerint a nem gyermeküket, legtöbbször demenciával elő idős embereket otthon gondozók is ugyanolyan megterhelő, 0-24 órás munkát végeznek, ezért megindokolhatatlan, hogy Novák Katalin még említés szintjén sem foglalkozik az idősgondozókkal.

Novák a videóban arról beszél, hogy 2021 januárjától a GYOD a törvénylileg előírt ütem szerint a minimálbér 88 százalékára növekszik, a száz százalékát pedig a  2022-ben fogja elérni.

Milyen ellátás a GYOD?

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon ápolók részére folyósított ellátás (GYOD). Összege bruttó 123.910 forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Ungár azt is hozzáteszi, az LMP ismételten benyújtotta a Fidesz 2004-es határozati javaslatához  – ebben a Fidesz az ápolási díj minimálbérhez való kötését szorgalmazta – hasonló előterjesztését, „és meg fogja tenni újra és újra ameddig nem történik változás”.

„Az otthongondozási díj egységes emelésének összege 22 milliárd forint lenne a költségvetésben, aminél a Fidesz szinte mindenre többet költ. A pénz megvan, az akarat nincs” – hangsúlyozta az LMP-s politikus.

A gyermekek otthongondozási díjának emeléséről 2019 októberében döntött a kormány, korábban a megalázóan alacsony 33 ezer forintos alapösszegű ápolási díjat igényelhették az érintettek.

A kétségtelenül fontos előrelépés akkoriban vegyes reakciókat szült a díj emelésért régóta küzdő civilek és a politikai ellenzék oldaláról. Olyan új szabályozás születetett ugyanis , amely az otthoni gondozásban érintettek egy részének – jelesül azoknak, akik sérült gyermeküket kénytelenek otthunukban ápolni – hatalmas előrlépést jelentett (noha cserébe a kormány szigorított a jogosultság megállapításán. )

Azok viszont, akik otthon gondozzák idős hozzátartozójukat, továbbra is 38-58 ezer forintot kapnak az államtól, márpedig ők vannak többen: Magyarországon a hozzátartozójukat otthon gondozók többsége, körülbelül 62 százalék nem gyermekét, hanem idős korú, önellátásra képtelen családtagját ápolja.

Mint arról számos alkalommal írtunk a Mércén, az idősgondozás helyzete nemcsak az otthonápolási támogatás tekintetében számít meglehetősen mostohának Magyarországon: a családok teljesen magukra vannak hagyva, miközben az állami otthoni idősellátás színvonala az ország legtöbb részén elfogadhatatlan, sokak számára pedig nem is hozzáférhető. Ha egy család például az idős hozzátartozót szociális intézményben szeretné elhelyezni, nem hónapokat, hanem éveket kell várni erre, ezt a helyzetet a pedig a járvány csak súlyosbította.

Címlapkép: Mérce / Instagram