Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az este érkező hideg különösen veszélyes lehet a kijárási tilalom idején a hajléktalan emberekre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap érkezik az idei tél első keményebb fagyokkal járó éjszakája, néhol eső, ónos eső, hó sem kizárt, hétfőre pedig viharos szél várható az előrejelzések szerint, ami most az átlagosnál is veszélyesebb lehet a hajléktalan emberek számára.

Mint arra A Város Mindenkié (AVM) aktivista csoport is felhívja a figyelmet, az éjszakai kijárási tilalom miatt sokkal kevesebb járókelő van az utcákon,

vagyis egy bajban lévő hajléktalan embernek sokkal kevesebb esélye van rá, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá.

A kijárási tilalom más szempontból is nehéz helyzetbe hozta azokat, akiknek nincs hova hazamenni, ha este nyolcat üt az óra: Molnár Noémi, az Utcajogász Egyesület egyik önkéntes jogásza nemrég azt mondta a Mérce megkeresésére válaszolva, hogy

a járványügyi korlátozások egyáltalán semmilyen módon nem reflektálnak a hajléktalan emberekre. A rendelkezések megszegését a kormány szabálysértésnek minősítette, amely ráadásul olyan mértékű bírsággal is járhat, amelyet még egy átlagos keresetű ember is aligha tud kifizetni.

Az egyik legsúlyosabb probléma, amivel az egyesület jelenleg szembesül, hogy nem tudják elérni az utcán élő ügyfeleiket, mert egyrészt átmenetileg fel kellett függeszteniük a heti rendszerességű ingyenes jogsegélyszolgálatot a Blaha Lujza téren, aminek következtében megszűnt a személyes kapcsolattartás lehetősége, másrészt a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő ügyfeleik valószínűleg igyekeznek elbújni, hogy elkerüljék a büntetést. Így azonban az Utcajogász sem tud segíteni azokon, akik esetleg belefutottak a járványügyi korlátozások által okozott problémákba.

Emellett az AVM arra is felhívta a figyelmet: az utcán és az ellátórendszer különböző szegmenseiben töltött hónapok és évek viszontagságai miatt a hajléktalan emberek egészségi állapota többnyire leromlott, magas átlagéletkoruk és a tömegszállásokon jellemző túlzsúfoltság miatt a koronavírus különösen súlyos lefolyású betegséggel fenyegeti őket, a kormány mégsem segíti őket teszteléssel.

Mindezek fényében különösen fontos tehát, hogy aki teheti – például éjszakai kutyasétáltatáskor vagy munkából hazafelé menet – a kijárási tilalom idején is kiemelten figyeljen a hajléktalan emberekre a következő időszakban.

Érdemes észben tartani az AVM ajánlásait, illetve elmenteni a területileg illetékes diszpécserszolgálatok telefonszámát.

Életet menthetsz, ha odafigyelsz a következőkre:

  • Ha elhanyagolt, rossz állapotban lévő hajléktalan embert látsz, ne gondold rögtön, hogy részeg! Próbáld meg kideríteni, hogy nincs-e egészségügyi problémája, nem szorul-e segítségre.
  • Ha sürgős egészségügyi problémával küzdő hajléktalan embert látsz, hívd ki a mentőket. Lehetőleg várd meg őket és győződj meg róla, hogy ellátják, illetve kórházba szállítják az illetőt.
  • Ha krízishelyzetben látsz hajléktalan embert, hívd a regionális diszpécserszolgálatot (lásd alább)!
  • Télen egy forró tea is nagyon sokat segít a hideg átvészelésében!

Mikor hívd a diszpécsert?

  • Ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (nedves ruházat, földön fekszik takaró és alatta lévő karton nélkül, kihűlés, fagyás, kiszáradás).
  • Ha az utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér; de nem tudod, milyen típusú segítségre lenne szüksége.
  • Ha a környezetedben élő fedél nélkül élő ember a szokásaitól eltérően viselkedik (nem kelt fel mikor szokott, egész nap fekszik).
  • Információra, segítségre van szükséged, mert te, családtagod, barátod, rokonod, ismerősöd hajléktalanná vált, vagy ennek veszélye fenyegeti.

Ha telefonálsz, erre figyelj:

  1. Add meg a pontos címet, vagy ennek hiányában a helyszín megközelíthetőségét;
  2. Mondd el, mit tapasztalsz (földön fekszik, nem a megszokott módon viselkedik, erős fájdalomra panaszkodik stb.);
  3. A bejelentett személy neme, kora, amennyiben tudomásod van róla, esetleg neve;
  4. Ha megszólítod a hajléktalan embert, kérdezd meg, milyen segítségre van szüksége;
  5. Amennyiben a helyszínen tudsz maradni, vagy vállalod, hogy a helyszín felkutatásában további információkat adsz a diszpécserszolgálat munkatársainak, add meg a neved és telefonszámod;
  6. Várd meg a diszpécser esetleges kérdéseit (az információk pontosítása érdekében fontos), és csak ezután tedd le a telefont!

Regionális diszpécserszolgálatok

Ha egy hajléktalan ember segítségre szorul, hívd az éjjel-nappal elérhető regionális Diszpécserszolgálatot!

Budapest, Pest megye: 06-1-338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 06-34-511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 06-92-323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 06-72-233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06-42-504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06-76-485-582