Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

AVM: Ne használják a kijárási korlátozásokat a hajléktalan emberek üldözésére!

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Város Mindenkié csoport a Facebookon követeli a kormánytól, hogy ne használják a kijárási korlátozásokat a hajléktalan emberek üldözésére. A csoport posztban számol be arról, hogy egyik tagjukat 25 ezer forintra büntették meg egy vasútállomáson, éjszaka azért, mert nem volt hol aludnia.

A hajléktalan aktivistához az utcán egyre gyakrabban látható fegyveres katonák és rendőrök mentek oda, akik igazoltatást követően közölték, 10 ezer forintos büntetést szabnak ki a kijárási korlátozások megszegése miatt.

A sötétben lehetőséget sem adtak neki, hogy elolvassa a papírt, amit aláírattak vele, így csak reggel derült ki, hogy valójában 25 ezer forintos bírságot szabtak ki.

Ezután megtiltották, hogy reggel háromig visszamenjen az állomásra, „mert baj lesz”, ezért addig az utcán kellett egy padon várakoznia, decemberben, éjszaka. Az eljárás során amellett, hogy egy olyan embert büntettek meg, aki nem tehet arról, hogy nem tudja betartani a kijárási korlátozást, még arrogánsan, megalázóan is bántak vele. – számol be az AVM.

A hajléktalan emberek nagy része a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik, mivel jellemzően idős emberek, rossz egészségügyi állapotban, és sokan rendelkeznek közülük valamilyen alapbetegséggel is, így a zsúfolt szállók óriási kockázatot jelentenek számukra. Ráadásul a téli időjárás az utcán élőket a fagyhalál veszélyével is fenyegeti, ezért ilyenkor többen keresik fel az ellátó intézményeket, szállókat, melegedőket. (Ezért is követelte korábban a szervezet a hajléktalanok és a szállókon dolgozó szociális munkások rendszeres és tömeges tesztelését.)

Így most a szállókra kettős nyomás nehezedik, egyrészt növelnie kell a kapacitást, hogy minél kevesebb ember fagyjon meg az utcán, másrészt csökkentenie kell a zsúfoltságot, hogy megakadályozza a vírus terjedését.

A hajléktalanság, vagyis az életvitelszerű közterületen tartózkodás 2018 óta szabálysértésnek minősül Magyarországon. Azaz a hajléktalan embereket előállíthatják, megbüntethetik vagy akár el is zárhatják azért, mert nincs hol élniük, a gyakorlat azonban az AVM szerint azt mutatja, hogy ezt az eljárást csak elvétve alkalmazták eddig.

Azonban az új korlátozások bevezetése óta a rendőrök ismét elkezdték a hajléktalan emberek büntetését, holott ők azok, akiket leginkább védeni kéne a vírustól, és nem több tízezer forintos bírsággal terhelni amúgy is alacsony jövedelmüket.

❗️ Ne használják a kijárási korlátozásokat a hajléktalan emberek üldözésére!

❗️ A napokban 25 ezer forintra büntették…

Közzétette: A Város Mindenkié – 2020. december 13., vasárnap

Ahogy arról korábban írtunk, az Utcajogász szakértője szerint, a járványügyi korlátozások egyáltalán semmilyen módon nem reflektálnak azokra, akik otthon hiányában nem tudnak hazamenni. A rendelkezések megszegését a kormány szabálysértésnek minősítette, amely ráadásul olyan mértékű bírsággal is járhat, amelyet még egy átlagos keresetű ember is aligha tud kifizetni.

A hajléktalan emberek jogorvoslati lehetőségeit csorbítja az is, hogy az Utcajogászhoz hasonló, önkéntes szervezetek nem tudják jelenleg elérni az utcán élő ügyfeleiket. Egyrészt, mert a fertőzés veszély miatt fel kellett függeszteniük utcai jelenlétüket és a személyes segítségnyújtási akcióikat. Másrészt, mivel a hajléktalanok közül sokan, a büntetésektől félve, inkább elbújnak szem elől.

Ráadásul az ételosztási akciókat is teljesen ellehetetlenítette a gyülekezések tiltása, erről itt beszéltünk több segélyszervezettel.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton