Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A jogainkat nem ajándékba kaptuk” – Tömegtüntetések zajlottak Lengyelország-szerte

Ez a cikk több mint 3 éves.

Varsó mellett Łódź-ban, Krakkóban, Gdyniában, Gliwicében és számos más városban is utcákra vonultak a lengyelek vasárnap, a fővárosban összecsapások is zajlottak a rendőrökkel.

A demonstrációk több téma mentén szerveződtek: az utcákra vonulók tiltakoztak a kormány Európai Uniós erőpolitikája, az abortusz ellehetetlenítése, a klímaváltozásra adott elégtelen válaszok és a rendőri brutalitás ellen.

A krakkói vonulásos tüntetést a lengyel rendőrség kétszer próbálta blokáddal akadályozni, de a menet résztvevői mindkétszer kicselezték őket, végül valamivel kettő után békésen véget ért a demonstráció.

Rendőri brutalitás

A vasárnapi demonstrációk egyik célja a lengyel rendőrség brutális tüntetéskezelése elleni fellépés: néhány nappal ezelőtt számolt be róla egy 19 éves lány, hogy miközben előállították egy demonstrációról, olyan erősen csavarták ki a kezét a hatósági emberek, hogy az eltört. Ahogy arról mi is folyamatosan beszámolunk, az abortusz gyakorlatilag teljes ellehetetlenítése ellen hetek óta zajló tüntetéseken olyan gyakori az erőszak a hatóság és ismeretlenek részéről, hogy már a lengyel hadsereg vezérkara is tiltakozó levelet írt a politikai élet szereplőinek.


Abortuszjogok

A lengyel alkotmánybíróság október 22-én döntött úgy, hogy a jelenleg érvényes, eleve rendkívül szigorú abortusz szabályozást tovább szigorítja. Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, onnantól kezdve Lengyelországban csak akkor kérhető majd művi terhességmegszakítás, ha az nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat kihordása életveszélyt jelentene a nő számára. A korábbi szabályozáshoz képest ez annyiban szigorúbb, hogy a beteg magzat elvetetését sem engedélyezi, még akkor sem, ha az biztosan nem életképes.


A döntést követően a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetések robbantak ki az országban: gyakoriak a százezres tömegtüntetések Varsó utcáin. A tüntetések két fő követelése az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának lemondása. Elsővel kapcsolatban novemberben némileg meghátrálásra kényszerült a PiS, de ez nem hűtötte le teljesen a kedélyeket, tekintve, hogy az amúgy is szigorú szabályozás további szigorítása napirenden maradt. A Mérce ebben a témában írt cikkeit itt olvashatjátok.

Európai Unióval szembeni erőpolitika

A mai tüntetések másik vezérmotívuma a PiS EU-politikája, amivel sokan szintén erősen elégedetlenek. A Magyarországgal egészen a pár nappal ezelőtti kompromisszum megkötéséig az EU-s költségvetést blokkoló lengyel kormányzatnak Orbán Viktorhoz hasonlóan az EU-s támogatások jogállami feltételekhez kötése, illetve annak szabályozása volt a problémája.

Mind a magyar, mind pedig a lengyel kormány hangoztatta a „bevándorláspolitikában” és családpolitikában elfoglalt baloldali állásponttal van gondjuk, bár a jogállami kritériumok között ezek a kérdések fel sem merültek.

Gazdák

Vasárnapra virradó éjjel lengyel gazdák is tiltakoztak, meglehetősen erőteljes eszközökkel a PiS elnökének, Jarosław Kaczyńskinak a háza előtt. A feldühödött gazdák tojások százait, több mázsa egyéb zöldséget, valamint egy disznótetemet is elhelyeztek a politikus otthonánál.

A termelők elégedetlenek a kormány koronaválság alatti intézkedéseivel, szerintük azok elégtelenek a lengyel mezőgazdasági kisvállalkozók, dolgozók megsegítésére.

A gazdák több mázsa egyéb mezőgazdasági alapcikk mellett egy döglött malacot is elhelyeztek Kaczyński háza előtt. Kép: Agrounia

Michał Kołodziejczak, az Agrounia gazdaszervezet elnöke az akcióról úgy nyilatkozott:

„Így fejezzük ki hálánkat Kaczyński elnök úr felé, akit egyáltalán nem érdekelnek a lengyel gazdák.”

A gazdák egy döglött malac teteme mellett több mázsa egyéb mezőgazdasági alapcikket is elhelyeztek Kaczyński háza előtt. Kép: Agrounia

A gazdák akciójáról készült élő videót itt lehet megnézni:


A vasárnapi demonstrációkat a Lengyelországban éppen ma 39 éve bevezetett statárium évfordulóján tartották meg, több helyen ez a szlogenekben is visszaköszönt:

„Nem akarjuk a történelem megismétlődését!”

„A kormány nem törődik a polgárok jogaival!”

„A jogainkat nem ajándékba kaptuk”

(Tvn24, Onet.pl)