Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel hadsereg magas rangú tisztjei aggódnak a tüntetéseken alkalmazott erőszak miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A lengyel hadsereg, a flotta, az országos tűzoltóság, a határőrség, a nemzetvédelem és a börtönparancsnokság legmagasabb rangú tisztjei, tábornokok és admirálisok írtak alá egy nyílt levelet vasárnap, amelyben arra kérik a lengyel politikusokat és a civil élet meghatározó szereplőit, hogy tartózkodjanak az abortusz-tilalom miatt szervezett tüntetések eszkalálásától. A levelet a lengyel ONET közölte.

A nyílt levél címzettjei között vannak az országot vezető politikusok, a fegyveres testületek tagjai, a tüntetések szervezői és az értelmiség.

„Úgy ítéltünk, hogy a tábornokok hangját hallani ilyen feszült társadalmi helyzetben szükséges. A felhívásunk első sorban a hatóságok és az eljáró rendőrök kedélyeinek, indulatainak csillapításáról szól. Hiszem, hogy hatósági személyeknek semelyik oldalon sem szabad beleavatkoznia politikai vitákba, nem hogy nőket támadjanak meg.”

– nyilatkozta a levélről Krzysztof Bondaryk nyugalmazott dandártábornok.

„Szeretnénk kifejezni legmélyebb aggodalmainkat, amellyel az országban egyre súlyosbodó helyzetet követjük. (…) Az abortusz-szabályozás szigorítása ellenállást és tömeges utcai demonstrációkat provokált az állampolgárok körében. Ha a politikusok továbbra is eszkalálják a helyzetet, és felelőtlenül viselkednek, annak tragikus és visszafordíthatatlan következményei lesznek.”

– fogalmaz maga a levél, amelyben kitérnek arra is, hogy „néha az események eldurvulása vérontáshoz vezet”, és kifejezik aggodalmukat, hogy „lengyel városok utcáin lehetnek újra holttestek, ha szükségtelen erőszakot alkalmaznak”.

Ahogyan arról a Mérce is ebszámolt, országszerte 100-nál több helyszínen, összesen legalább félmillió ember vonult utcára péntek este Lengyelországban, hogy tüntessen azon alkotmánybírósági döntés ellen, amely teljességében betiltja a terhességmegszakítást az ország területén.

Szombaton a varsói rendőrség szóvivője, Sylwester Marczak úgy fogalmazott, a pénteki volt eddig a legnagyobb abban a tüntetéssorozatban, amely bő egy hete kezdődött. A rendőrség szerint a résztvevők magas száma ellenére nyugodtan zajlott, az okozott csupán nehézséget, hogy a tiltakozók előre nem jelentették be, milyen útvonalon fognak vonulni.

Ahogy arról pénteken mi is beszámoltunk, a békés demonstrálókat a főváros több pontján szélsőjobboldali huligánok támadták meg. A rendőrség ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a megmozdulás során összesen 37 embert vettek őrizetbe, közülük csupán kettő tartozott a tüntetőkhöz, a 35 pedig a demonstrálókra támadó nacionalista rendbontó volt.

A varsói rendőrség Twitter-oldalán fotókat is közzétett azokról az erőszakos eszközökről, amelyeket az előállított rendzavaróknál találtak: a felvételeken különböző gumibotok, szúró- és vágóeszközök, illetve pirotechnikai eszközök láthatók.

A Fakt bulvárlap beszámolója szerint a rendőrségi szóvivő azt is elárulta, több olyan erőszakos nacionalistát is őrizetbe vettek, akik a támadások után megpróbáltak gyorsan átöltözni, hogy így tegyék beazonosíthatatlanná magukat.

A Gazeta Wyborcza ellenzéki napilap időközben arról ír, a kormányzó Jog és Igazságos Pártja (PiS), amely már egy korábbi abortuszszigorítási kör során is hatalmas tüntetéshullámot váltott ki, és meghátrálásra kényszerült, az elmúlt napokban megpróbálta rávenni a rendőrséget, hogy lépjen fel keményebben a tüntetőkkel szemben. A kormánypárt amúgy is a koronavírus-járvány súlyosbításával vádolta a tüntetőket, és erre hivatkozva azt is szerette volna elérni, hogy a rendőrség fellépjen a tiltakozók ellen, ám az visszautasította a kormányzati nyomást.

(Onet.pl)