Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyosan bántalmaztak nőket a szerdai esti varsói, abortuszjogokért tartott tüntetésen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szerda este 6 órai kezdetű demonstráció előtt jóval a lengyel rendőrség már lezárt a parlament alsóházának, a Szejmnek az épületét. Az abortusz gyakorlatilag totális ellehetetlenítése ellen több hete tüntető tömegek ugyanis akkorra hirdették meg a Szejm blokádjának elkeresztelt demonstrációjukat, amit azonban minden eddiginél brutálisabb eszközökkel oszlattak fel, elsősorban a koronavírus-járványra hivatkozva.

Ráadásul a sok-sok éve lengyel utcákon nem látott katonai rendőrség is részt vett az akcióban, ami a lengyel kormányzat meg az eddigi, meglehetősen kemény fellépéseihez képest is szokatlan.

Amikor a demonstrálók végül a rendőri fellépés miatt inkább az Igazságügyi Minisztérium elé akartak átvonulni, a karhatalom körbevette őket, és csak igazoltatás után engedtek ki bárkit is a gyűrűből. A tömeg egy része továbbvonult, de egy ponton több heves szóváltást követően összecsapás zajlott le a tüntetők és a rendőrök között.

Egy csoport civil ruhás, akiknek csak „rendőrség” feliratú karszalagja mutatta, hogy kik is valójában, viperákkal kezdte ütni a főként nőkből álló tömeget, a többi rendőr pedig könnygázzal oszlatott.

A civil ruhások és sima rendőrök mellett feltűntek eltakart arcú, durván agresszív emberek is, akik szintén nem válogattak az eszközökben:


Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere (és az ellenzék közös jelöltje a nyári elnökválasztáson) Twitterén felháborodásának adott hangot a nők elleni erőszakos fellépés miatt:

„Könnygáz nők ellen? Ez most komoly, @LegyelRendőrség? A kényszerítő eszközök használatának jogosnak és arányosnak kell lennie, ráadásul csak legvégső esetben vethetők be. Azt gondolom, hogy nők és fiatalok tüntetése ellen bevetni őket teljesen megalapozatlan. Sokkal több rendőr volt a helyszínen, mint tüntető.”

A jelentések szerint amúgy több ezer ember vett részt a szerda esti, végül jócskán éjjelbe nyúló tüntetésen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt hetekben több nagyvárosban (Varsó és Krakkó mellett Gdańskban, Poznańban, Kołobrzegben, Olsztynban, Białystokban és Łódźban is) utcára vonultak nők tömegei és velük szolidarító gazdák és bányászok, hogy tiltakozzanak az októberben kihirdetett alkotmánybírósági döntés ellen, amelyben alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében innentől kezdve Lengyelországban még azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat biztosan nem életképes. Ehelyett meg kell várni, hogy a terhes nő természetes úton elvetéljen, ami egyrészt felesleges pszichés terhet helyez a nőkre, másrészt konkrét fizikai veszélyt is jelenthet rájuk nézve. Az ítéletet azzal indokolták, hogy „az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra.”

(tvn24, MTI, Gazeta Wyborcza)