Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Járványszigor: műsoros vacsora az elit étteremben oké, az albán pékséget egy hibáért bezáratják

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Onyx, Magyarország és a teljes közép-európai régió egyetlen két Michelin-csillaggal kitüntetett étterme november 28-án, a kijárási tilalom alatt nagyszabású vacsorát tartott. Az exkluzív eseményre este 8 után került sor, miközben az éttermek a kormányrendelet értelmében egyáltalán nem is lehetnének nyitva. A vacsora megtartására forgatás miatt adtak engedélyt. Mindeközben Nagyatádon azonnali hatállyal 2 hónapra bezártak egy pékséget, mert egy 60 éves férfi épp rosszkor ment be zsömléért.

A kivételes lehetőségre nem volt egyszerű bejutni: az Onyx Utolsó vacsora nevű eseményére a vendégeket egy külön casting során válogatták ki. Ahogy a Dining Guide beszámolt róla, a vacsoráról videó készült, az étteremnek ez kínált kibúvót a szigorú járványügyi intézkedések alól: az exkluzív rendezvény forgatásnak minősült.

Az Onyx zártkörű eseményén a kiválasztott vendégek mindegyikén először koronavírus gyorstesztet végeztek el, ezek után a látogatók elfogyaszthatták az étterem ingyenesen felkínált fine dining menüsorát és borsorát. A vacsora után előkerültek a kalapácsok és a védőszemüvegek, majd az Onyxot üzemeltető Gerbeaud-csoport két tulajdonosa, Niszkács Anna és Pintér Katalin kiskosztümben és tűsarkú cipőben verte szét az étterem falait és üvegvitrinjeit, a performansz alatt forogtak a kamerák. Lehetséges, hogy ezzel trükkel bárki elbliccelheti a korlátozásokat? Habár a Michelin-csillagos étterem kibúvót kapott, a legtöbb kisvállalkozásnak nem kedveznek ennyire.

Az RTL vasárnap számolt be arról, hogy Nagyatádon azonnali hatállyal 2 hónapra bezártak egy pékséget, mert egy 60 éves férfi épp rosszkor ment be zsömléért. Az újonnan életbe lépett, koronavírussal kapcsolatos rendelet hétköznap 9-11-ig, hétvégén pedig 8-10-ig írja elő a 65 év felettiek, azaz a veszélyeztetett korosztály vásárlási idősávját. Habár a boltban kint volt az erre figyelmeztető tábla, a túl fiatal férfi az említett idősávban ment be vásárolni a pékségbe. Az Országos Kereskedelmi Szövetség az RTL megkeresésére azt válaszolta, hogy a vásárlók korának ellenőrzése az eladó kötelessége, azonban lehetőségeik korlátozottak. Csak megkérhetik, illetve felszólíthatják a vásárlót életkoruk igazolására, gyanú esetén pedig a rendőrséghez kötelesek fordulni, ellenőrizni azonban nem áll módjukban a vásárlók életkorát.

Elég életszerűtlennek tűnhet a szituáció, hogy az eladó ráhívja a rendőrséget egy 60 éves férfira, aki csak a napi kenyérért vagy zsömléért tért be a boltjába.

A kivételesen durva szankció már csak ezért is megkérdőjelezhető. Az RTL szerint eddig a nagyatádi eset lehet az egyik legszigorúbb büntetés a vásárlási idősáv megszegéséért. A pékség újranyitásáért civil kezdeményezés indult, a helyiek célja, hogy még karácsonyra ismét kinyithasson az üzlet.

A két eseményt párhuzamba állítva fájdalmas kettős mércét látunk. A méregdrága Michelin-csillagos étterem menüjét, majd annak falait elpusztító vendégek (ahogy a Dining Guide írja) halmozták a kihágás okozta élvezeteket egy előre eltervezett nagypolgári polgárpukkasztás keretében. Kétszáz kilométerrel arrébb pedig egy pékséget bezárnak, mert egy idős, de nem elég idős férfi éppen rosszkor volt rossz helyen. Szintén Nagyatádon történt, hogy egy nőt 30 ezer forintra büntettek, mert a kijárási tilalom, azaz este 8 óra után 10 perccel az édesanyjához ment, hogy a gyerekeinek elhozza az ott főzött ételt.

Nem csak azzal van a probléma, hogy az Onyx étterem, amely a koronavírusnak köszönhetően már március óta zárva tart, megrendez egy exkluzív vacsorát: egy kihágáson nem akadnánk fenn, ha nem megint az amit szabad Jupiternek… elve érvényesülne.

A korlátozások bevezetésére az állampolgárok védelme miatt van szükség, de az elmúlt hetek tanulsága, hogy túl sok retorzió történik a kárunkra. A szabályozások alól egyesek kivételt képeznek, másokon pedig kíméletlenül behajtják a bírságot.

Egy pékségnek nyilván nincs pénze a vekni kenyér mellé koronavírus gyorstetsztet adni minden vásárlónak, mint a fent említett étterem vendégeinek.

A felelőtlen hárítást a következetlen vasszigor követte: az egyik pillanatban még könyörögni kellett a kormánynak, hogy vezesse be az óvintézkedéseket, majd Orbán Viktor a Facebookján beharangozza őket, de a kihirdetés előtt előbb még gyorsan alaptörvényt módosítanak.

A következő pillanatban pedig már egy nőnek többe kerül az édesanyja főztje, mint egy Michelin-csillagos menüsor. Októberben a kormány a gazdaságra és a megélhetésre hivatkozva nem vezetett be óvintézkedéseket, de amint azok életbe léptek, ésszerűtlenül kényszerítik ki őket a kisvállalkozások és az átlagemberek kárára.

A járványt végigkísérő felelősséghárítás második hullámába léptünk, ahol az operatív törzs sajtótájékoztatóin elhangzó vádaskodások helyett már irracionálisan büntetik az óvatlan kisembereket. Eközben pedig az arra kiválasztott szűk réteg, a pandémia közepén is kellemesen vacsorázhat egy luxusétteremben.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi