Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szervezetlen a szociális dolgozók tesztelése, többeket tünetekkel is dolgoztatnak

A szociális szféra dolgozóinak jelentős részét és az intézményeket gyakorlatilag magára hagyta a kormány a tesztelések lebonyolításával, de elegendő mennyiségű teszt sem áll rendelkezésre, így helyenként elképesztő megoldások születnek – derül ki a Népszava cikkéből.

A lap szerint az adott esetben idős, beteg emberekkel dolgozó szociális dolgozókat akár enyhe koronavírusos tünetekkel is munkára fogják, olyan súlyos a munkaerőhiány.

Ez pedig értelemszerűen kiteszi a koronavírus-fertőzéstől veszélyeztetett csoportokat a betegség elkapásának, miközben a dolgozókra is súlyos terhet ró, hogy betegen is fel kell venniük a szolgálatot.

A Népszava ágazati forrásai szerint emellett ha otthon maradhatnak a fertőzött szociális dolgozók, az az intézmények működésében okoz súlyos zavarokat. A Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SZMDSZ) elnöke, Migács Tibor elmondta, kaptak jelzést olyan, fogyatékosokat ellátó intézményből, ahol 120 bentlakóból 114-nek pozitív lett a tesztje, és 36 dolgozóéból 12-nek lett csak negatív, akiket a vezetőség be akart költöztetni, azonban ők ezt nem vállalták, így műszakonként négyen dolgoznak jelenleg – de ilyen körülmények között a szabadnapok kiadása is nehézkes.

Ugyanakkor a rendszerszintű problémára világít rá, hogy a tesztelésre vonatkozó kormányrendelet Migács szerint nem tisztázza, kit tekint a kormány szociális intézmény dolgozójának. Kiemelte, a házi gondozásban és a családsegítőkben dolgozók jelentős részben nem tudnak élni a lehetőséggel, holott a vonatkozó törvény alapján ők is beletartoznának a tesztelendők körébe, amit úgy kellene végrehajtani, hogy senki se maradjon ki belőle.

Ezzel szemben a kerületi intézmények csak a nyugdíjas klubban foglalkoztatottaknak elegendő tesztet kaptak, így a házi gondozásba kijáró személyzetnek már nem jutott, ahogy a lap említi, Ferencvárosban 178 szociális alkalmazottra 25, Józsefváros 270 dolgozóra 22 darab tesztet kapott a kormányhivataltól.

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) szerint sem elégséges a tesztelés, az alapellátásban dolgozók jelentős része kimaradt a tesztelésből, és ad hoc változott az, hogy egy intézmény vezetője kit írt fel a tesztelést szervező kormányhivatalnak leadott listára, rajta volt-e a technikai személyzet is, vagy berendelte-e a szabadságon lévőket.

Ráadásul míg az oktatási intézményekbe szervezetten mentek ki a tesztelők, a szociális és bentlakásos intézmények maguk kellett hogy megszervezzék a mintavételt.

Ez több helyen is nehézségekbe ütközött, ahol nincs állandó orvos, márpedig csak a bentlakásos intézményekben van állandó, valamint a hajléktalanellátásban, heti két órában. Köves Ferenc, a SZÁD elnöke szerint a szociális szférában volt olyan intézményvezető, aki közölte hogy nem fog a kollégái orrában turkálni, így náluk nem lesz tesztelés – amit tekintve hogy a tesztelés önkéntes, meg is tehet. Köves szerint a tesztelés jelenlegi rendszere „egy nagy rendszerhiba”.

A szociális dolgozókra a járvány alatt különösen nagy teher nehezedik, ennek ellenére a kormány részéről sokkal mostohábban kezelik a szektort, mint akár az egészségügyet, ahol úgy ahogy megindult a bérek rendezése. Noha munkájukat már megköszönték, de bérkiegészítésüket leszavazta a Fidesz, és még egyszeri jutalmat sem kapnak helytállásukért – pedig jól jönne – sőt, még a tömegközlekedés használatát sem tették ingyenessé számukra.

A szociális dolgozók egyszeri jutalmát és béremelését követelő petíciót itt lehet aláírni.

via Népszava
Címlapkép: MTI/Sóki Tamás