Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Téli cipő, fogorvos, egy szép karácsony: erre költenék a szociális ágazat dolgozói az 500 ezer forintos pluszjuttatást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Online sztrájkba kezdett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) október 27-én a szociális ágazat dolgozóinak 500 ezer forintos pluszjuttatásáért. A szakszervezet hangsúlyozza: nem vitatja az egészségügyi dolgozóknak kiszabott jutalmat, sőt együtt örül velük. Ugyanakkor kiemeli, ugyanilyen mértékű elismerés jár a szociális ágazat minden dolgozójának is. A sztrájk részeként a szakszervezet Facebook-oldalán arról kérdezte az ágazat dogozóit, mire költenék az 500 ezer forintos jutalmukat, amennyiben ők is megkapnák azt.

Mint arról korábban Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) elnöke  Mércének beszámolt,

a dolgozók majdnem 80 százaléka a garantált bérminimumot kapja (ez 2019-ben bruttó 195 ezer forint volt, 2020-ban pedig bruttó 211 ezer forint), amit jól tükröznek az MKKSZ-hez beérkezett levelek és kommentek is.

Legtöbbjük olyan régóta halogatott, a mindennapi élethez és testi-lelki jólléthez szükséges dolgokra költene, ami a jelenlegi bérükből megfizethetetlen: saját, vagy családtagjaik egészségére, karácsonyi ünnepségre, gyerekeikre, lakhatásukra vagy egy kis pihenésre.

„Csináltatnék egy jó szemüveget, ami nem rontja tovább a szemem és a gyerekeimnek adnék belőle. Jó lenne egy szép karácsony is.”

„Nekem 1 német kályha a fűtésem. Vennék radiátorokat, csapokat, csöveket, és valahogy a munkadíj horror összegét, ami 1,5 havi teljes nettó béremet teszi ki, valahogy össze spórolnám… És hosszú évek után nem fáznék a házban…”

„Házi segítségnyújtásban dolgozom már több mint 8 éve. Egyedül nevelem a 10 éves lányomat, albérletben lakunk. Még nem voltunk együtt sosem nyaralni vagy esetleg 2-3 napos pihenésen sem. Ha lenne olyan kedves a kormány és értékelné a mi munkánkat is, akkor mindenképpen meglepném a lányomat egy hosszú hétvégés kikapcsolódással. A többi pedig jó lenne egy kis megtakarításnak, ami sosem árt, ha van mert a havi munkabérből félretenni nem igazán lehet.”

„A fogaimat csináltatnám meg belőle.”

„Én olyan karácsonyt varázsolnék a kisfiamnak, ami még sosem volt, pedig 15 éves. Lenne szép fenyőfánk és mindenféle finomság. De sajnos ez csak álom.”

„Házi segítségnyújtásban dolgozok 5 éve, imádom a munkám. Persze megterhelő is, főleg a koronavírus alatt, hisz mindenkinek erőn felül próbáltunk segíteni, helytállni, közben a lelküket is gondozni. Nekem ez az 500 ezer forintos jutalom nagyon nagyon jól jönne, végre ki tudnám cseréltetni az ablakaimat, amit sajnos már több mint 4 éve szeretnék!”

„Én a házam törlesztőjébe forgatnám, így a hitelem vége 4 hónappal előrébb jönne.”

„Szép karácsonyunk lenne. Téli lábbeli, kabát és még pár dolog amit nem tud az ember minden nap megvenni. Lenne hova költeni.”

– írják a dolgozók.

A koronavírus-járvány nagy nyomást helyez az egyébként is rendkívül alulfizetett és túlterhelt munkavállalókra, hiszen ők gondoskodnak a járvány által leginkább veszélyeztetett emberekről, ők dolgoznak az idősotthonokban, a házi segítségnyújtásban, a hajléktalanlelátásban (és még hosszasan sorolhatnánk), ezért azonban semmiféle elismerés nem jutott  – az egészségügyhöz hasonlóan az élvonalban harcoló – szociális ágazatnak a kormány részéről.

Bár hosszú idő után Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere végül kimondta: az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan nagyra becsüli a szociális ágazat dolgozóinak munkáját is, „hiszen ők más körülmények között, de ugyanazt a szemléletet képviselték: a rászorulókon való segítést, az emberi együttérzést, és ez plusz feladatokat rótt rájuk is”, a szóbeli elismerésen túl azonban nem jutott több számukra.

A miniszter szerint ugyanis „bizonyos differenciálásra szükség volt”, hiszen bármennyire szeretné a kormány, hogy mindenkinek emelkedjen a jövedelme, ez csak a gazdasági lehetőségek határáig lehetséges.

Bár Kásler szerint folyamatosan napirenden van a bérek emelése, érdemes megjegyezni: a mostani, jelképes online eseményre azért volt szükség, mert az ágazat dolgozói több mint másfél éve, 2019 márciusa óta próbálnak sztrájkba lépni 13 éve változatlan béreik emeléséért, a kormány azonban eddig minden alkalommal ellehetetlenítette azt.

Az MKKSZ november 11-ig, a szociális munka napjáig követeli a kormánytól az 500 ezer forintos pluszjuttatás kifizetését az ágazat dolgozóinak.

Címlapkép: MTI/Komka Péter