Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz-KDNP megköszönte a szociális dolgozók munkáját, majd ismét leszavazta a bérkiegészítésüket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Képes Facebook-bejegyzésben és szóban is megköszönte a Fidesz-KDNP a járvány alatt különösen nagy terhelésnek kitett ágazatok dolgozóinak erőfeszítéseit, köztük a szociális intézmények munkatársainak is. A népjóléti bizottság keddi ülésén azonban a kormánypárti többség elutasította a szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítésének ellenzéki javaslatát.

„Köszönjük az egészségügyben dolgozóknak, a szociális intézményekben dolgozóknak, a rendvédelmi szerveknek, a katonáknak, az egyetemistáknak, az önkénteseknek és mindekinek, aki a járvány elleni védekezésben megfeszített, hősies munkát végez.”

Ezzel a felirattal posztolt Nacsa Lőrinc, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivője hétfőn közösségi oldalára, ugyanezen a napon pedig napirend előtti felszólalásában köszönte meg a járvány elleni védekezésben erőfeszítést végző emberek munkáját. A köszönetre mások mellett reagált a Szociális és Gyermekjóléti ellátások Facebook oldal, megjegyezve, hogy meg kell becsülni azt is, hogy ezúttal legalább megemlítik a szociális ágazat dolgozóit egy ilyen bejegyzésben, hiszen a járvány első hulláma alatt ennyit sem sikerült elérniük:

„Nem pénz, nem védőfelszerelés, CSAK egy KÖSZÖNET. Tartsuk tiszteletben, hiszen erre is vártunk már egy ideje…..!”

– írják.

Egy nappal később aztán Ungár Péter LMP-s képviselő számolt be arról a Facebookon, hogy tárgysorozatba sem veszi az Országgyűlés arról szóló javaslatát, hogy a szociális dolgozók is megkapják a koronavírus-járványhelyzet alatt mutatott munkájuk megbecsüléseként a korábban az egészségügyi dolgozóknak kiosztott, egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést, miután a – többek között Nacsa Lőrincet is soraiban tudó –  Népjóléti bizottság kormánypárti többsége leszavazta az előterjesztést.

Ungár az LMP petíciójára is felhívta a figyelmet, amely béremelést követel az ágazat dolgozóinak.

Nem ez az egyetlen, jelenleg is zajló  aláírásgyűjtés a szociális területen dolgozók béremeléséért: a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének és a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének november 12-én (a szociális munka világnapján) indított petícióját eddig több mint 8000-en írták alá.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) az utóbbi hetekben többször is levélben fordult Kásler Miklóshoz a szociális munkások bérkiegészítése érdekében, azokra azonban semmilyen válasz nem érkezett. Pedig a csaknem 80 százalékban a garantált bérminimumért (ez 2020-ban bruttó 211 ezer forint) dolgozó szociális ágazati dolgozóknak mindenképp jól jönne legalább az egyszeri jutalom, de – ahogy azt a szakszervezetek már évek óta hangoztatják – a teljes szektor béreinek rendezésére is óriási szükség volna, hiszen azok 13 éve változatlanok.

A Fővárosi Önkormányzat decemberben eközben 100 ezer forintos jutalomban részesíti idősotthonainak és hajléktalanokat ellátó intézményeinek munkavállalóit.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi