Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baloldalizással válaszolt az EMMI az LMP kérdésére, hogy miért nem utazhatnak ingyen a szociális dolgozók

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Tud a Fideszben bárki egy épeszű érvet mondani, miért maradtak ki megint a szociális dolgozók?”

– címmel írt sajtóközleményt az LMP nevében Ungár Péter, a párt parlamenti képviselője.

Ungár közleményében kritizálja a kormányrendeletet, amely szerint a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozók és a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

A képviselő rámutatott, hogy bár már a kormány is elismeri, hogy a szociális dolgozók aktív résztvevői a járvány elleni küzdelemnek, ennek ellenére valamiért mégis kimaradtak az ingyenes utazást biztosító rendeletből.

„Épeszű magyarázatot, hogy a rendelet miért így lett megalkotva nem tudott nyújtani a kormány. Az, hogy racionális érvekkel nem magyarázható a szociális szektor ismételt megalázása, onnan is látszik, hogy a kormánypárti, debreceni városvezetés külön döntéssel a szociális dolgozóknak is biztosította a helyi tömegközlekedésen az ingyenes utazást. Nincs érv, ami miatt az egyszeri bérkiegészítés után most az ingyenes utazásból is kimaradnak a szociális dolgozók. A szociális dolgozók végzik az egyik legnehezebb munkát a járványhelyzet alatt, többet érdemelnek!”

– teszi hozzá a politikus, aki szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma írásbeli kérdésére annyit válaszolt, hogy a baloldal szörnyű és, hogy „a kormány a vészhelyzet ideje alatt folyamatosan vizsgálja a koronavírus világjárvány elleni védekezésben fokozottan közreműködőket segítő intézkedések lehetőségét.”

A Mérce is megírta nemrég, hogy képes Facebook-bejegyzésben és szóban is megköszönte a Fidesz-KDNP a járvány alatt különösen nagy terhelésnek kitett ágazatok dolgozóinak erőfeszítéseit, köztük a szociális intézmények munkatársainak is.

A népjóléti bizottság keddi ülésén azonban a kormánypárti többség elutasította a szociális dolgozók egyszeri bérkiegészítésének ellenzéki javaslatát.

„Köszönjük az egészségügyben dolgozóknak, a szociális intézményekben dolgozóknak, a rendvédelmi szerveknek, a katonáknak, az egyetemistáknak, az önkénteseknek és mindekinek, aki a járvány elleni védekezésben megfeszített, hősies munkát végez.”

Ezzel a felirattal posztolt Nacsa Lőrinc, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivője hétfőn közösségi oldalára, ugyanezen a napon pedig napirend előtti felszólalásában köszönte meg a járvány elleni védekezésben erőfeszítést végző emberek munkáját. A köszönetre mások mellett reagált a Szociális és Gyermekjóléti ellátások Facebook oldal, megjegyezve, hogy meg kell becsülni azt is, hogy ezúttal legalább megemlítik a szociális ágazat dolgozóit egy ilyen bejegyzésben, hiszen a járvány első hulláma alatt ennyit sem sikerült elérniük:

„Nem pénz, nem védőfelszerelés, CSAK egy KÖSZÖNET. Tartsuk tiszteletben, hiszen erre is vártunk már egy ideje…..!”

– írják.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi